Győr+
2018.08.25. 15:38

Klasszikusok új köntösben

Klasszikus leves és előétel, kissé újragondolt változatban. Ezen a héten izgalmas fogásokat ajánlok, amelyeket a hobbiszakácsok is bátran felvehetnek a könnyen és gyorsan elkészíthető finomságok listájára. A kalapos alapanyagok és a gyümölcsök is gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban, és rendkívül ízletes ételek készíthetők belőlük.

 

Vargányakrémleves grillezett gombákkal

Hozzávalók a leveshez:

2 db közepes vöröshagyma

500 g csiperkegomba

300 g vargánya

150 g vaj

100 ml száraz fehérbor

bors

20 g fokhagyma

Levesbetétnek:

200 g csiperke

150 g laskagomba

100 g ördögszekér gomba

200 g zsíros tejföl a díszítéshez

 

A vöröshagymát a durvára vágott csiperkével jól megpirítom. Mindaddig hőkezelem, amíg a gombák alól a víz teljesen el nem fő. Ekkor hozzáadom a vargányát és a zúzott fokhagymát, sózom, borsozom és annyi vízzel felengedem, hogy ellepje. Körülbelül 20 perc gyöngyöző főzés után a megpuhult gombákat a vajjal krémesre turmixolom, és ha szükséges, sós vízzel hígítom.

A levesbetétnek szánt gombákat nagyobb darabokra vágom és forró serpenyőben kevés olajon alaposan lepirítom, enyhén sózom.

A grillezett gombákat tányérba halmozom, kikevert tejföllel díszítem és a forró krémlevessel felöntve kínálom.

 

 

Füstölt lazactatár almás-mentás avokádón

Hozzávalók:

200 g füstölt lazac

100 g paradicsom

50 g lila hagyma

20 ml szőlőmagolaj

10 ml lime-lé

150 g avokádó

100 g zöldalma

egy marék mentalevél

frissen őrölt bors

100 ml citromlé (csak áztatásra)

 

A lazacot a paradicsommal és a lila hagymával finomra kockázom, kevés lime-lével és szőlőmagolajjal óvatosan összeforgatom.

Az avokádók héját lehúzom, kimagozom és a félbevágott gyümölcsöket azonnal citromos vízbe áztatom, hogy ne barnuljanak meg. Az almákat meghámozom, kicsumázom és nagyjából fél centiméteres kockákra vágom az avokádóval együtt, majd a finomra vágott mentával és borssal összeforgatom.

Az avokádós alapot a lazactatárral egy tálalógyűrűbe rétegzem és mellé pirított kenyeret kínálok.

 

 

Nagy Eszter

Fotó: Marcali Gábor