Győr+
2018.08.24. 19:08

Kezdőknek – Isteni bazsalikomos-sajtos ropi

Sajtos, sós vagy magvas rúd legyen, mindegy is, a lényeg, hogy kívül ropogjon, belül pedig puha, kissé krémes maradjon. Ehhez kell tudni pár trükköt, amit ha betartunk, tökéletes ropikat készítünk majd!

Pogácsa és sós sütemény rajongó vagyok, így ami már messziről mosolyog rám, szép fényes, sajtos tetőkkel, az mind jöhetne, ha nem haraptam volna már bele annyi kemény, rossz és ízetlen süteménybe! Ennek azonban gyorsan véget vetettem és valójában nem került túl nagy fáradságba!

Megnéztem a nagyszüleim receptes füzetét és hasonló idős nénik módszereit, majd ötvöztem a saját ízlésemmel, tapasztalataimmal és elkészült először a tökéletes pogácsa, majd sorra követték a különböző nassolnivaló ropogósok. Persze igyekszem minél egészségesebb hozzávalókból összeállítani, de kényesen ügyelve arra, hogy hiába is szárazabbak a lisztek, ne veszítsen az élvezeti értékéből, azaz isteni maradjon! Nekünk ez nagy kedvencünk, érdemes összedobni!

 

 

Bazsalikomos-sajtos ropogós

 

Bevásárló lista

250g tönköly liszt (fehér, magvas vegyesen)

125g hideg vaj

1 nagy csokor friss bazsalikomos

2 ek fehérbor

1 gerezd fokhagyma

150g túró

1 egész tojás

50ml natúr joghurt

2 kiskanál só

frissen őrölt bors

1 kiskanál sütőpor

 

Elkészítés

1- Minden alapanyagot készítsünk össze és tegyük be a hűtőbe 2 órára, mielőtt hozzákezdenénk!

2- A száraz alapanyagokat összekeverjük: liszt, sütőpor, só, bors.

3- Mindezt összemorzsoljuk a hideg vajkockákkal, majd hozzáöntjük a túrót, apróra vágott bazsalikomot, joghurtot, tojást, fehérbort.

4- Belereszeljük a fokhagymát és alaposan összegyúrjuk tésztává. Ne sokáig dolgozzunk vele, mert a vaj megolvad.

5- Amint készen vagyunk, tegyük vissza hűtőbe 1 órára.

6- A sütőt 200 fokra előmelegítjük, a tésztát kinyújtjuk egy sütőpapíron ujjnyi vastagra, felkockázzuk, megkenjük a felvert tojással, lereszeljük sajttal és 10-12 percig, pirulásig sütjük.

 

 

#SzarkaZsófi

Kövesd Zsófit a Facebookon is!