Juhtúrós galuska

Győr+
2019.02.08. 05:48

Szlovákia legjobb sajátossága a gasztronómiában, ami a brindza és a szalonna együttesének köszönhető. Autentikusat a hegyekben kóstoltam, de itthon is minden beszerezhető hozzá, hogy elkészítsem.

A síelések során kóstoltam ezt a fajta galuskát, amit kislánykoromban nem annyira szerettem, hiszen a juhtúró fanyar ízvilágú, és elég sok szalonnazsírt is tesznek az étel tetejére. Most már tudom, hogy ez valójában egy hegyi étel és a síeléshez, hideg ellen tökéletes, mert kell az energia. Az állati zsiradékban pedig nagy energiamennyiségre tehetünk szert, a galuska tésztájában lappangó reszelt krumpli pedig nagyon laktató. Amennyiben ezt nem sikerül lemozogni, akkor nehéz étel is lehet a gyomornak. Otthon azonban már máshogy készítem, egy kicsit lazítom tejföllel a túrót és húsos, nem zsírszalonnát sütök a tetejére.

Azért, ha tehetjük, menjünk el kirándulni a Kis- vagy Magas-Tátrába és az ott szokásos röviditallal, Borovičkával vagy egy korsó csapolt kofolával együnk meg egy tál Bryndzové halušky-t.

Bevásárló lista:

500 g burgonya (sárga)

1 tojás

250 g liszt

150 g juhtúró

100 ml tejföl

1 kk zsír (hideg)

150 g füstölt, húsos szalonna

Eszközök: min. 3 literes fazék, nokedliszaggató

Elkészítés

1. A megpucolt krumplit megfőzöm, leszűröm és összetöröm. Kézimixerrel kisebb fokozaton hozzákeverem a lisztet, tojást, zsírt. Amennyiben túl masszív állagot kapunk, ami azt jelenti, hogy nehezen menne át a nokedli szaggatón, hozzáöntök fél dl vizet.

2. Nagy, tapadásmentes, kb. 3 literes fazékban vizet melegítek 1 ek sóval és kiszaggatom a masszát. A galuskáknak fel kell jönniük a víz felszínére, ezt követően hagyom őket még 2 percig főni. Olajozott tálba szedem ki, de előtte a csap alatt egy kis vizet öntök rá, hogy ne álljon össze, ha kihűlt.

3. A juhtúrót a tejföllel kikeverem és a többség szájízétől függően reszelek bele egy fokhagyma gerezdet, aprított petrezselymet, friss borsot – de ez elhagyható.

4. A galuskát egy serpenyőbe teszem, ráöntöm a kikevert túrót és 3-4 percig összesütöm. Mindezt megtehetjük 200 fokos sütőben 10 percig.

Pirított szalonnával tálalom és esetleg egy kis savanyú káposztával.

#SzarkaZsófi

Kövesd Zsófit a Facebookon is!