Győr+
2018.03.30. 09:00

Húsvét-On! – Vega lepény

Egészség- és energiabomba ez az étel! Minden rajta van, ami fél napra energiát ad, nem éhezünk tőle és hálás a szervezetünk is érte. Eljött a tavasz és nem félek használni a friss zöldségeit, főleg, ha egy asztal dísze is lehet.

Senki sem vegetáriánus a környezetemben, éppen ezért a saját szórakoztatásomra készítem a húsmentes ételeket, a továbbiakban pedig a húsevő férfiakkal tesztelem ezeket. Amennyiben átmegy a vizsgán, már publikálom is, mert néha mindenkinek fontos egy kis változatosság az étrendjébe!

Izgalmas a vegetáriánusok motivációs különbsége, van, aki vallási okokból, ökológiai szempontból, egészségi, esetleg etikai okokból nem eszik húst egész élete során. Természetesen vannak ennek még válfajai, de valójában, a számomra izgalmas része, hogy kialakítanak ezáltal egy teljesen más étkezési kultúrát rengeteg kreativitással, és azokra az alapanyagokra is felfigyelnek, valamint nagy fantáziával nyúlnak hozzájuk, amit mi észre sem veszünk. Ilyen például a friss spenót felhasználása és az aszalt paradicsom. Szép színek és izgalmas ízek, ez utóbbi pedig fűszerként is szolgál.

Piaci történeteim tovább íródtak, így fogant meg ez a recept is, hogy a standokat körbesétálva mindenhol a hatalmas nagy zöld szatyrokba botlottam, amelyekben vagy sóska, de leginkább spenót volt 4-500 forintért. Amennyiben úgy döntünk, hogy hazavisszük ezt a spenót pakkot, akkor pár nap áll csupán a rendelkezésünkre, hogy felhasználjuk. Éppen ezért, éhgyomorra almás-citromos-mézes spenótturmix, reggelire spenótos – füstöltsajtos ragu pirítóson, vacsorára, hogy hagyjunk egy ebédnyi szünetet a zöldövezetben, ez a kis vega lepény volt. Mintha nem is fogyott volna a zacskóból, ezért lassan lesz belőle egy krémleves is, amivel hamarosan jelentkezem!

Bevásárló lista

Tészta

• 250 g rozsliszt

• 125 g vaj (82%)

• 1 tojás sárgája

• fél kiskanál só

• hideg víz

• ½ kiskanál szódabikarbóna

Feltét

• 10 dkg friss spenót

• 3-4 szem aszalt paradicsom

• só, friss bors

• a megmaradt tojásfehérje

• 5 dkg camambert

• 1 gerezd zúzott fokhagyma

• 10 dkg barna csiperkegomba

• 2 evőkanál olíva olaj

Elkészítés

1- A tésztát készítjük el előbb, amihez a lisztet elmorzsoljuk a hideg, kockákra vágott vajjal és a folyékony hozzávalókkal gyúrható tésztát formázunk belőle.

2- Míg a tészta a hűtőben fél órát pihen, a sütőt 200 fokra előmelegítjük.

3- A tésztát elővesszük, kicsit átgyúrjuk és kinyújtjuk fél centiméteres vastagságúra. Lapokat vágunk belőle és peremet ragasztunk rá.

4- Ízesítjük a feltétekkel, a legvégén pedig elosztva, ráöntjük a tojásfehérjét a kis árkokba, mert egyébkén lefolyik.

5- Egy kiskanál végével, féloldalasan kicsipkézzük a szélét, majd 15 -20 percig, 180 fokon sütjük, éppen a tészta barnulásáig.

 

#szarkazsófi