Győr+
2018.03.30. 18:33

Húsvét-On! Cupákot az ünnepi asztalra!

Apró kis teasütemények, elegáns majszolás, valahogy így indul a húsvét, de jobb helyeken bizony cupákkal végződik! Locsolók, asszonyok és, ha elfordulsz, tűsarkas csini lányok kedvence is a ragacsos oldalas, csak egy jó recept kell hozzá!

Három bevált módszere van az oldalasnak, köztük a barbecue legenda, amitől az tökéletes lesz! A Húsvét-On bemelegítő részén már túl vagyunk, azaz közhírré tétettek a vegetáriánus, egészséges, mindenmentes fogások – amit imádunk, főként azért, mert bűntudat nélkül eszegethetjük őket! Ennek ellenére azt gondolom, hogy egy házi vágásból kanyarintott oldalassal sincs semmi gond, ha egy évben 2-3 alkalommal bekerül először a sütőbe, aztán a gyomrunkba!

Sok rossz receptúrával találkoztam már, ami nagyon megtartotta az állat ízét, kissé rágós maradt, és a fűszerek sem bántották oly nagyon! Éppen ezért, akkor eszem jó oldalast, – tudom, szerénytelenül hangzik, de – ha én magam készítem el! Három módszer az, ami minden esetben bevált, és kiküszöbölte a fő hibáit a nehéz húsnak. A lassú elősütés, előfőzés az, amit valamely módon kiviteleznünk kell, különben rágódhatunk, minden értelemben! Az első módja az öntött vasedényben való sütés, sütőben 100 fokon 4 órán át, zöldségekkel, sóval, zsír nélkül.

Második alkalommal az otthoni szuvidálást próbáltam ki, (ez olyan főzési eljárás, mely során légmentesen lezárt tasakokban lévő ételt vízfürdőbe helyezünk, és ott állandó hőmérsékleten tartva készítjük el) , ami szintén sikeres volt! Utóbbi ugyan nem minden háztartásban kivitelezhető, de az első módszer is hasonlóan finom eredménnyel jár!

Van azonban itt még valami, azaz valaki a harmadik és egyben a legjobb módszerrel: John Maydeck a legendás barbecue (BBQ) specialista, aki a világot járva nem csak összegyűjtötte a legjobb szósz recepteket, hanem később szét is szórta őket! A történet számunkra attól is érdekes, hogy mindezt a Balaton parton is megmutatta, mikor lerobbant Szántódon az Olaszországba tartó vonata. Leszállt és a közeli étteremben azonnal abálni kezdte zöldségekkel az oldalast, majd elkészítette híres BBQ szószát, melynek receptjét már mi is tudjuk, a vendéglőt pedig örökre híressé tette!

 

Bevásárló lista

1 kg sertés oldalas

1 kg édesburgonya

1 dl tejszín

5 dkg vaj

20 dkg friss spenót levél

2 gerezd fokhagyma

1 ek citromlé

 

BBQ szószhoz:

2 kanál olaj

1 fej vöröshagyma

4 gerezd fokhagyma

1 kanál mustár

4 kanál barna cukor

1 dl sör

2 kanál worcestershire szósz

Chili por, cayenne bors, fekete bors, füstölt por

1 kanál étel ecet

1 liter ketchup

 

BBQ szósz elkészítése

A kockázott hagymát és a kinyomott fokhagymát olajon megüvegesítjük, majd hozzáadjuk a barnacukrot és a mustárt.

Amikor a cukor elolvadt (kb 2-3 perc) beleöntjük a ketchupot a worcester szószt, az ecetet és hozzáadjuk a fűszereket. Elkeverjük és legalább 1 órán át lassú tűzön főzzük. A jó BBQ szóz enyhén csípős, édes és savanykás is egyben.

 

Oldalas elkészítése

A csont mentén feldaraboljuk, úgy hogy minden darab két csontból álljon, majd fűszeres lében, (hagyma, rozmaring, só, egész bors) lassú tűzön addig főzzük, amíg a hús leválik a csontról.

Amikor kész, szószba mártjuk, és forró grillen megsütjük. A legendás oldalas olvad a szájban, annyira porhanyós!

 

Köretek

Az édesburgonyát sóval, kevés vízben puhára főzzük, majd turmixgépben 3-4 percig forrón pépesítjük a vajjal és a tejszínnel, sóval, borssal.

A spenót levelekről leszedjük a szárakat és 2 evőkanál oliva olajon, 2 gerezd fokhagymán , kevés citromlével pároljuk 1-2 percig.

 

#SzarkaZsófi