Győr+
2018.04.03. 19:00

Húsvét-On! – Búcsúzik az ünnep édes főszereplője

Az idei húsvét hazai és nemzetközi édessége a répatorta volt. A legjobb recepttel búcsúzik rovatunk, amit bármelyik más hétvégén is elkészíthetünk, az ünnep csak egy jó apropó volt ehhez.

Pirosodik Húsvét

(Nagy László)

 

Tél veszíti ingét,

pirosodik Húsvét,

hamarosan hazamegyek,

boldog leszek ismét.

Kötél meg nem köthet,

szél vissza nem lökhet,

aki velem összeveszik:

porba höntöröghet.

Nagycsütörtök: átok,

szeget kalapáltok,

Isten ellen készülődtök

ácsok és kovácsok.

Nagypéntek: habos vér,

működik a hóhér,

Jézus meghal bűnösökért,

jószagú ringyókért.

 

Feketednek felhők,

böjtölnek a bendők,

harangnyelvek megbénulnak,

szólnak fakereplők.

Nagyszombat sugároz

a feltámadáshoz,

selyem-zászlók akadoznak

bimbózó faághoz.

Alkonyatkor festek

piros tojást, kéket,

borozgatva megköszönünk

égi üdvösséget.

Tél veszíti ingét,

pirosodik Húsvét,

hamarosan hazamegyek,

boldog leszek ismét.

 

 

Bevásárló lista

• 3 dl répapüré

• 2 db édes alma

• 10 dkg darált dió

• 10 dkg durvára vágott dió

• 1 narancs belseje és reszelt héja

• 10 dkg barna cukor

• csipet só

• 1 kiskanál sütőpor

• 1 kiskanál szódabikarbóna

• 4 tojás

• 150 ml tejszín

• 5 dkg olvasztott vaj

• 10 dkg tönkölyliszt

• 5 dkg kókuszliszt

• 250 g mascarpone

Elkészítés

1- A répákat meghámozzuk, megfőzzük, pürésítjük a tejszínnel és hozzáreszeljük a meghámozott almákat is.

2- Felverjük a tojások sárgáját a cukorral, majd hozzáadjuk az összes többi hozzávalót a tojásfehérjén kívül.

3- A tojások fehérjét felverjük, apránként hozzáadagoljuk a meglévő masszánkhoz, a sütőt pedig előmelegítjük 160 fokra.

4- Bármilyen formába töltjük, amit sütőpapírral bélelünk ki és 45 percig, lassú tűzön megsütjük.

5- Mikor kihűlt, kettévágjuk és a belsejét is ,vagy csupán a tetejét, oldalát, kenjük meg a mascarponéval.

 

#szarkazsófi