Hétköznapra is jut egy fánk
Nem tudjuk most már számon tartani, hányféle fánkrecept létezik, ráadásul nemzetközileg végképp nem, de a mi csörögefánkunk azért az első helyek egyikén toporog, ha külföldön is kóstolják! Jelzem, teszteltem!
A hétvégére tartogatom az igazi szagos fánk nagyreceptjét, de addig is ez gyors, egyszerű és finom szerda estére!Bevallom, meguntam a sok jó tanácsot a receptekben és pontosan tudom, hogy melyek az alapvető összetevői, de saját receptet szerettem volna, amihez a kis receptgyűjteményembe odaírhatom: hashtagzsófi – az unokáimnak úgysem lesz majd ez meghökkentő! Viccet félretéve, egyik recept ezért, a másik azért volt gyanús és még a kép is fura volt hozzá, akkor hát teszünk egy próbát és le is írom, hátha talál és süllyed! Süllyedt, a gyomrunkban bizony, mert könnyű, ropogós, vaníliás és nem tocsogott a zsírban – pont ilyenre vágytam és íme, valóban le is gépeltem.
Bevásárló lista:
• 3 tojássárgája
• 1 cs. vaníliás cukor
• 8 dkg teavaj
• 1 kiskanál rum
• 3 evőkanál tejföl
• 300 g liszt
• csipet só
• ½ cs. sütőpor
• Porcukor+fahéj a szóráshoz
Elkészítés:
1- A tésztához a lisztet egy tálba szitáljuk, a hideg vajkockákat elmorzsoljuk vele.
2- A tejfölt, rumot, cukrot, sütőport, sót és a tojásokat hozzágyúrjuk.
3- Tíz perc alatt, kemény tésztát kell kapnunk, ami a tál falától elválik, amennyiben picit száraz, 1-2 evőkanál hideg vizet adunk hozzá.
4- Fél órát pihentetjük a hűtőben, majd olajat hevítünk és fél cm vastagságúra kinyújtjuk a tésztát.
5- Derelyevágóval négyzeteket vágunk, aminek a közepén egy újabb vágást ejtünk és átbújtatjuk.
6- Közepesen forró olajban pár perc alatt sütjük, ha kihűltek, akkor megszórjuk őket a fahéjjal összekevert porcukorral.