Győr+ Konyha – Lisztmentes „mafla” túrópite
A legzamatosabb túrós pite, amit valaha ettem és bevallom, a klasszikus rétesbe is így keverem be a tölteléket, hogy ne legyen soha, egy morzsájánál sem száraz.
A túró, citrom, vanília határozottan az egyik legkedveltebb kombinációim egyike, mert szaftos, illatos és mert túró rajongó vagyok. Anyukám rizsfelfújtját is azért szeretem annyira, mert a rizs szemek annyira könnyedek benne, mintha túró volna, e mellett sok vaníliával és citrommal keveri ki a tésztáját. A kettőt próbáltam kicsit ötvözni, de fontos szempont volt, hogy csupán hétköznapi csemege maradjon, azaz semmi liszt, semmi cukor a nassolnivalóba, azt esetleg majd következő hétvégén.
Éppen ezért reszelt almával dúsítottam a tölteléket, ami a titka, és amitől ennyire omlós, lucskos, ahogy nálunk mondják „mafla” legyen. Amennyiben egy leveles tésztába töltöd vagy rétest nyújtasz, akkor is reszelj bele nyugodtan egy almát, mert töltés közben sűríti a masszát, sülés közben pedig szaftossá teszi.
Bevásárló lista
250g túró
3 db tojás
150ml kókusztej
1 ek pudinpor
1 alma lereszelve
1kk vanília aroma
1 citrom reszelt héja+leve
édesítőszer ízlés szerint/esetleg mazsola, mák
5dkg vaj/vagy 2 ek kókuszzsír
Elkészítés
1- Amennyiben időd engedi verd fel a tojásfehérjét külön és a végén ezt keverd hozzá, így még könnyebb, de én e nélkül, csupán egy tálban, összekevertem alaposan mindent.
2- Sütőpapírral bélelt tepsibe töltöttem, majd 180 fokos sütőben 50 percig sütöttem.
3- Akkor tudom, hogy biztosan készen van, ha a közepe már szilárd a süteménynek. Langyosan tálalom egy kis cukormentes lekvárral.
#SzarkaZsófi
Kövesd Zsófit a Facebookon is!