Győr+
2018.05.22. 11:09

Győr+ Konyha: Barbecue-pofon

Tűző nap, csurgó izzadság a homlokon és nehezebb levegővétel, tehát, nyár van! Ezt az állapotot nagymértékben kompenzálja, ha arcon csap a kezünk alatt sistergő steak vagy egy fokhagymás kukoricacső illata.

Kis túlzással ugyan, de egy éjszaka alatt értünk télből nyárba, aminek érezzük negativ hatásait, viszont végre elővehetjük kedvenc grill- és barbeque-sütőinket! Mostani írásunkban ugyanakkor nem csupán egy gyors kerti vagy grillpartiról lesz szó, hanem egy tradicionális módszerről, amely évszázadok óta meghatározza a tengerentúli közösségépítést. Megnézzük tehát, hogy miért jön egész Amerika lázba, ha meghallja a kifejezést: Barbeque!

Néha mindenre képesek vagyunk egy ételért, mint bármiért, így aztán az egész ott kezdődött, amikor a spanyol konkvisztádorok megszerették a karibi főzési technikát, és magukkal vitték északabbra, ahol a megszerzett recepteket életük árán is védték. Ekkor érkezett meg a sokak imájába foglalt Kolumbusz Kristóf, aki lejegyezte a karibi térségben élő, saját maga által hispanioláknak hívott törzs főzési módszerét. A felfedező feljegyzéseinek köszönhető tehát, hogy szélesebb körben is ismert lett a különleges technika. A hispaniolák a húst nem közvetlenül a tűz fölött sütötték, hanem zöld faágakkal óvták a hirtelen süléstől, égéstől, ezt a metódust pedig barbacoának (ejtsd: barbakoa) nevezték, ami a mai barbecue eredeti eljárása.

Igazi türelemjáték ez! Minél többet gondozzuk, dédelgetjük, pácoljuk, annál finomabb lesz!

A szénen, fán és levélen sült vagy füstölt alapanyagok kivételes ízt kapnak, akkor is, ha egy nálunk ismeretes grillpartin fél óra alatt elkészülnek, de azért a BBQ egészen más! Aki kóstolja, nem felejti, hiszen annyira meglep az íze, állaga és a zamata, mint egy igazi pofon vágás, amire nem számítunk. Ezt éreztem én is, amikor beleharaptam, a következő pillanatban pedig azt, hogy ezt otthon is szeretném elkészíteni, többször, vagy mindig, de legalább valami hasonlót hadd érezzek újra.

Utánajártam, kísérleteztem, kidolgoztam, elkészítettem és bevált! Így, azóta, ha grillezni szeretnénk, már másként kezdem! A különbség csupán annyi, hogy már egy nappal előtte kezdem a készülődést nagyobb odafigyeléssel, hogy az asztaltól minden esetben mindenki úgy álljon fel: ez egy élmény volt!

 

 

Bevásárlólista

1 kg sertésoldalas
5 ek. szójaszósz
fél kk. cayenne bors
3 evőkanál méz
1 kiskanál bors
3 evőkanál ketchup
fél kiskanál őrölt rozmaring
1 kiskanál majoránna
2 dl száraz vörösbor
3 evőkanál olívaolaj
2 fej hagyma
2 szál sárgarépa
5 gerezd fokhagyma

 

Eszközök

1 sütőzacskó
1 tepsi
1 grill vagy racklette

 

 

Elkészítés

1. A szószhoz: a hús és zöldségek kivételével az összes fűszert és szószt összeforraljuk 2-3 perc alatt.

2. A húst megmossuk, lecsepegtetjük és alaposan besózzuk. A szószból egy evőkanálnyit teszünk rá, amivel bekenjük. Hűtőben, egy éjszakán át pihentetjük.

3. Másnap sütőzacskóba tesszük a húst, a hagymát félbe vágva, a fokhagymagerezdeket egészben és a répát is egészben mellétesszük.

4. Az előmelegített, 85 fokos sütőbe tesszük a tepsit, amibe 2 dl vizet töltünk és beletesszük a sütőzacskóba bezárt húst és zöldségeket, majd 2 órán keresztül sütjük.

5. Mikor ez az idő letelt, a hőfokot 180 fokra emeljük és még 40 percig sütjük.

6. Kivesszük a sütőből, fél órát a zacskóban pihentetjük. Végül alaposan bekenjük mindkét oldalát a páccal és nagyon magas hőfokon izzó racklette vagy grill (esetleg teflonserpenyő) felületen 5–5 perc alatt ráégetjük a szószt.

7. Köretként főtt krumplit héjában pirítunk, kukoricát grillezünk és fokhagymás Görög joghurttal locsoljuk.

 

#SzarkaZsofi

Kövesd Zsófit a Facebook-on is, katt ide!