Hirdetés
Győr+
2018.11.12. 10:55

Győr+ Konyha barangolás – Pozsony belvárosában különleges a piac

Rengeteg újdonság, csinos standok, csíkos ernyők, zongora középen és mindenből annyi kóstoló, hogy biztosan jól választunk zsákmányt elvitelre!

Hirdetés

Kevés dolgot tudnék kiemelni a szlovák fővárosból, de ez bizonyosan közéjük tartozik, a régi „tržnica” (ejtsd trzsnyica). Hangulatos kis vásárcsarnok, aminek a bejáratában öreg néni álldogál maréknyi kerti gyógynövényével, tíz darab tojással és 2 koszorúval karácsonyra. Beljebb viszont igazi, hangulatos, Olaszországot idéző bőséges, zsibongó piac. Fehér-piros csíkos napernyők, alatta szlovák árusok olyan kedvességgel, közvetlenséggel, ami engem is meglepett, de így volt!

 

Hirdetés

 

A rendszeres Győr+ Konyha olvasók tudhatják, hogy rengeteg piacon jártam már, és hatalmas rajongójuk is vagyok, így, ha meglep bármelyik is, arról biztosan írok. Itt ez történt! Minden magas minőségben, elfogadható áron és a már emlegetett, roskadozó kóstoló pultokkal. Nem árulnak zsákbamacskát, hanem kóstoltatják, majd pedig kínálják portékájukat, a legnagyobb örömmel és szeretettel.

 

 

Jobb oldalon, a már a szüleim által is ismert, 25 éve ugyanazon a helyen álló káposztás hordókban fehér és lila savanyúkáposzták. Mellettük mangós palacsintát sütöttek, és természetesen dolkát. Középen sok-sok pékáru stand, abból is itt a sztár a szlovák mákoskalács, igen puha, édes kelt kalács köntösben, és itt tessék most figyelni: tönköly lisztből is! Volt egy stand, ahol kizárólag fehér és sötét tönkölybúzából készült finomságok voltak, de a ricottás-spenótos csavarttól kezdve a házi lekváros szívecskéig minden. Jobbra hátul egy óriás olasz stand sok oliva kóstolóval és rengeteg sajttal, s ha ez nem lenne elég, ezzel szemben a francia sajtok standja, még több sajtkóstolóval. Pont, mint a darazsak, álltuk körbe 1-1 fogpiszkálóval, és kóstoltuk alaposan körbe a kínálatot. Érlelt cheddar fajtákkal, sok nemespenésszel és még több lyukacsossággal. Szerettük!

A fenti emeleten lévő könyves börzéről, a mellette illatozó, finom sűrű eszpresszósról és a szomszédjában lévő kávébabosról már nem mesélek, azért el kell menni, mert ez egy jó hely itt a szomszédban!

 

 

#SzarkaZsófi

Kövesd Zsófit a Facebookon is!

 

 

 

 

likeold
a fb oldalunkat