Győr+ Konyha – A zöld dunyha
Magyarországon megosztó a zöld kis levél, hát még a pép belőle, de ebben a színkombinációban a magyar embernek bizonyosan kedvesebb. A népszerűségben ritkán fürdőző spenótnak azért története és rajongói is vannak!
Katalin hercegné például olyan szakácsokat hozatott Franciaországba, akik minden fogást spenót ágyon tálaltak vagy csupán a legfinomabb ételeket késztették el a zöld kis levelekből. Többek között Dél-nyugat Ázsia területéről származik, ahol „perzsa fű” néven ismerték már a 9. században, Kínába pedig Nepálból vitték be, ismereteink szerint. A gyakorta zöldszörnynek becézett növénynek számtalan elkészítési módja van, ha pedig megtaláljuk, azt a kis esszenciáját, amiért a mediterrán országok egyik kedvenc alapanyagává vált, akkor mi is felvesszük a heti menüsorunkba. Így történt ez Medici Katalinnal is, aki Firenzében született és már leánykorában igen megkedvelte a spenótot. A mendemondák szerint, a család konyháján minden másnap spenót készült, amit a kisasszony akkor sem volt hajlandó mellőzni, mikor II. Henry, francia király feleségül vette. Királyi udvarukba kizárólag olyan szakácsok jöhettek, akik a legkülönfélébb módon tudtak bánni a perzsa fűvel és tálalásnál is ezt részesítették előnyben!
A mi kis országunkban könnyen megtaláljuk az ínyencséget és egy markényi vetőmag egész nyárra ellát minket sok-sok egészséges kis spenótlevéllel. Rengeteg káliumot, kalciumot tartalmaz és a rendszeres fogyasztása sok betegség ellenszere is. Éppen ezért ne sajnáljunk megágyazni vele: fő fogásokat, reggeli turmixokat, vagy pitéinket, hiszen egy zöld paplan a paradicsomszósz alatt, szívünk, lelkünk, jó kedvünk melegágya lehet minden esetben!
Bevásárló lista
fél kg friss spenót
2 db tojás
liszt
2 kiskanál só
2 gerezd fokhagyma
1 kiskanál őrölt bors
Paradicsomszósz
2 szál újhagyma
1 konzerv paradicsomsűrítmény
3 db paradicsom vagy 1 konzerv darabos paradicsom
1 kiskanál cukor
1 kiskanál só
1 gerezd fokhagyma
0.5 dl tejszín
Tetejére: pecorino, parmezan, padano sajt
Elkészítés
1- A galuskához egy nagy tálba a tojást összekeverjük a megfonnyasztott, kis vízzel összeturmixolt hideg spenóttal (hiány esetén fagyasztott püré is lehet).
2- Hozzáadjuk az összes többi alapanyagot és annyi liszttel keverjük ki, hogy ragacsos, közepesen kemény galuskatésztát kapjunk.
3- A paradicsomszószhoz 2 evőkanál olajon megfonnyasztunk 2 db újhagymát, majd megszórjuk a cukorral, hagyjuk elolvadni és jöhet a kockázott paradicsom, valamint a püré.
4- A paradicsommártást 5 percig forraljuk, hozzáöntjük a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, levesszük a tűzről és ekkor adjuk hozzá a zúzott 1 gerezd fokhagymát.
5- A galuskát forrásban lévő sós vízben kiszaggatjuk, kifőzzük, majd tálalunk a sajtokkal.