Győr+
2018.11.03. 11:30

Gyermekbarát fogások

Sok családban gyakori kérdés, hogyan bírjuk rá a gyerekeket a zöldségevésre úgy, hogy észre se vegyék. Az általam kínált fogások látványuk és ízük miatt is a válogatós gyerekek kedvencei lehetnek, elkészítésük pedig egyszerűségük miatt anyukabarát.

Paradicsom-krémleves bébimozzarellával

Hozzávalók:

1,5 kg paradicsom

200 g lilahagyma

egy csokor bazsalikom

só, bors, cukor (ízlés szerint)

mini mozarella

A paradicsomok héját keresztben bevagdossuk, majd lobogó vízbe dobjuk őket és egy perc elteltével jeges vízbe áthelyezzük mindet. Így könnyen lejön majd a héjuk. A hagymát felkockázzuk és kevés olajon dinsztelni kezdjük. Hozzáadjuk az aprított paradicsomokat, sózzuk-borsozzuk és kevés vízzel felengedve, a zöldségeket puhára főzzük. Amikor minden megpuhult, ízlés szerinti cukorral és bazsalikommal összeturmixoljuk, és ha kell, az egészet még hígítjuk. A finom krémlevest mini mozzarellákkal kínáljuk.

 

Karfiolrizottó sajtfasírttal

Hozzávalók:

1 nagy fej karfiol (1,2 kg)

150 g vöröshagyma

500 ml zöldség alaplé

20 g fokhagyma

60-80 g parmezán

60 g vaj

só, bors

200 g trappista sajt

2 db tojás

1,5 db zsemle

bors

20 g fokhagyma

 

A karfiolt lereszeljük vagy aprítóban ledaráljuk. A hagymát finomra vágva elkezdjük dinsztelni, hozzáadjuk a „karfiolgranulátumot”, majd az alaplével apránként felöntve, folyamatos kevergetés mellett a zúzott fokhagymát is hozzáadva, puhára pároljuk. Amikor az alaplé elfogyott, elkeverjük benne a vajat és a parmezánt, majd fedő alatt pihentetjük. (Mindig utólag sózzuk és borsozzuk, hiszen az alaplé és a parmezán is sós.)

A sajtot lereszeljük, a zsemlét nagyobb darabokra tépjük és aprítóban ledaráljuk, majd hozzáadjuk a tojást, a zúzott fokhagymát, a borsot és az egészet alaposan összegyúrjuk. Nem sózzuk, hiszen a sajt sok sót tartalmaz. A golyókat forró olajban sütjük ki.

 

#CreativeChef