Gyermekbarát fogások
Sok családban gyakori kérdés, hogyan bírjuk rá a gyerekeket a zöldségevésre úgy, hogy észre se vegyék. Az általam kínált fogások látványuk és ízük miatt is a válogatós gyerekek kedvencei lehetnek, elkészítésük pedig egyszerűségük miatt anyukabarát.
Paradicsom-krémleves bébimozzarellával
Hozzávalók:
1,5 kg paradicsom
200 g lilahagyma
egy csokor bazsalikom
só, bors, cukor (ízlés szerint)
mini mozarella
A paradicsomok héját keresztben bevagdossuk, majd lobogó vízbe dobjuk őket és egy perc elteltével jeges vízbe áthelyezzük mindet. Így könnyen lejön majd a héjuk. A hagymát felkockázzuk és kevés olajon dinsztelni kezdjük. Hozzáadjuk az aprított paradicsomokat, sózzuk-borsozzuk és kevés vízzel felengedve, a zöldségeket puhára főzzük. Amikor minden megpuhult, ízlés szerinti cukorral és bazsalikommal összeturmixoljuk, és ha kell, az egészet még hígítjuk. A finom krémlevest mini mozzarellákkal kínáljuk.
Karfiolrizottó sajtfasírttal
Hozzávalók:
1 nagy fej karfiol (1,2 kg)
150 g vöröshagyma
500 ml zöldség alaplé
20 g fokhagyma
60-80 g parmezán
60 g vaj
só, bors
200 g trappista sajt
2 db tojás
1,5 db zsemle
bors
20 g fokhagyma
A karfiolt lereszeljük vagy aprítóban ledaráljuk. A hagymát finomra vágva elkezdjük dinsztelni, hozzáadjuk a „karfiolgranulátumot”, majd az alaplével apránként felöntve, folyamatos kevergetés mellett a zúzott fokhagymát is hozzáadva, puhára pároljuk. Amikor az alaplé elfogyott, elkeverjük benne a vajat és a parmezánt, majd fedő alatt pihentetjük. (Mindig utólag sózzuk és borsozzuk, hiszen az alaplé és a parmezán is sós.)
A sajtot lereszeljük, a zsemlét nagyobb darabokra tépjük és aprítóban ledaráljuk, majd hozzáadjuk a tojást, a zúzott fokhagymát, a borsot és az egészet alaposan összegyúrjuk. Nem sózzuk, hiszen a sajt sok sót tartalmaz. A golyókat forró olajban sütjük ki.
#CreativeChef