Győr+
2018.09.10. 18:48

Feldob a tiramisu és Dél-Amerika kedvence

A Jambalaya az amerikai dél egyik legelhíresültebb étele: nem más, mint rizses hús, csak jóval fűszeresebb, pikánsabb, mint az általunk megszokott.

A tiramisu eredeti jelentése „dobj fel”, a két összetevőre utal: a kávéra és a kakaóra. A jó időre való tekintettel kicsit átvariáltam, üdítőbbé tettem ezt a krémes édességet.

 

Jambalaya

 

 

Hozzávalók:

300 g rizs

300 g csirkemellfilé

100 g lilahagyma

30 g fokhagyma

20 g füstölt paprika

200 g kaliforniai paprika

100 g paradicsom

10 g kurkuma

10 g curry

5 g kakukkfű

500 ml alaplé (maradék hús vagy zöldségleves)

250 g sütnivaló kolbász

sóban érlelt citrom ízlés szerint

 

 

A hagymát durvára vágom, kevés olajon a csíkozott csirkemellel együtt lepirítom. Hozzáadom a kockázott paprikát, paradicsomot, a rizst és néhány perc hevítés után felöntöm az alaplével.

Miután az alapunk felforrt, hozzáadom a fűszereket, a zúzott fokhagymát, alaposan megkeverem és a rizs puhulásáig lefedve takarékon főzöm.

A sütnivaló kolbász töltelékét közben kifejtem a bélből és kis golyókat formázva azokat forró serpenyőben megpirítom.

Amikor a víz elfőtt és a rizs megpuhult, a sült kolbász falatokat óvatosan belekeverem és az egészet sóban érlelt kockázott citrommal ízesítem.

 

Sóban érlelt citrom:

Kezeletlen héjú citromokat kissé bevagdosok és szorosan egy dunsztosüvegbe helyezek. A citromok közé sót szórok, és az egészet felöntöm frissen facsart citromlével. Az üveget lezárom és 1-2 hónapig fejjel lefele érni hagyom. Kuszkusz, rizsfélék, raguk, tatárok, halételek pikánssá tételére kiváló.

 

 

Epres-citrusos tiramisu

 

 

Hozzávalók a piskótához:

4 db tojás

40 g porcukor

80 g liszt

csipet só

 

Hozzávalók a krémhez:

400 g mascarpone

80 g porcukor

100 g tejszín

fél citrom leve és héja

fél lime leve és héja

 

Hozzávalók az epres raguhoz:

300 g eper

50 g porcukor

 

 

A tojásfehérjét a sóval felverem. Ha majdnem teljesen kemény, hozzáadom a porcukrot és masszív habbá verem. A tojássárgáját és a lisztet óvatosan beleforgatom és a masszát habzsákba töltöm. Sütőpapírral bélelt tepsire kis korongokat nyomok és előmelegített 170 fokos sütőben körülbelül 8 percig sütöm.

A mascarponét a tejszínnel habosra keverem, hozzáadom a cukrot, a citrom és a lime levét, reszelt héját és egyenletesen elkeverem.

Az epret a cukorral addig főzöm, amíg lekvár állagú szószt nem kapok, és miután ez kihűlt, a piskótával és a krémmel pohárba rétegezem.

 

#CreativeChef

#CreativeChef

Fotó: Marcali Gábor