Feldob a tiramisu és Dél-Amerika kedvence
A Jambalaya az amerikai dél egyik legelhíresültebb étele: nem más, mint rizses hús, csak jóval fűszeresebb, pikánsabb, mint az általunk megszokott.
A tiramisu eredeti jelentése „dobj fel”, a két összetevőre utal: a kávéra és a kakaóra. A jó időre való tekintettel kicsit átvariáltam, üdítőbbé tettem ezt a krémes édességet.
Jambalaya
Hozzávalók:
300 g rizs
300 g csirkemellfilé
100 g lilahagyma
30 g fokhagyma
20 g füstölt paprika
200 g kaliforniai paprika
100 g paradicsom
10 g kurkuma
10 g curry
5 g kakukkfű
500 ml alaplé (maradék hús vagy zöldségleves)
250 g sütnivaló kolbász
sóban érlelt citrom ízlés szerint
A hagymát durvára vágom, kevés olajon a csíkozott csirkemellel együtt lepirítom. Hozzáadom a kockázott paprikát, paradicsomot, a rizst és néhány perc hevítés után felöntöm az alaplével.
Miután az alapunk felforrt, hozzáadom a fűszereket, a zúzott fokhagymát, alaposan megkeverem és a rizs puhulásáig lefedve takarékon főzöm.
A sütnivaló kolbász töltelékét közben kifejtem a bélből és kis golyókat formázva azokat forró serpenyőben megpirítom.
Amikor a víz elfőtt és a rizs megpuhult, a sült kolbász falatokat óvatosan belekeverem és az egészet sóban érlelt kockázott citrommal ízesítem.
Sóban érlelt citrom:
Kezeletlen héjú citromokat kissé bevagdosok és szorosan egy dunsztosüvegbe helyezek. A citromok közé sót szórok, és az egészet felöntöm frissen facsart citromlével. Az üveget lezárom és 1-2 hónapig fejjel lefele érni hagyom. Kuszkusz, rizsfélék, raguk, tatárok, halételek pikánssá tételére kiváló.
Epres-citrusos tiramisu
Hozzávalók a piskótához:
4 db tojás
40 g porcukor
80 g liszt
csipet só
Hozzávalók a krémhez:
400 g mascarpone
80 g porcukor
100 g tejszín
fél citrom leve és héja
fél lime leve és héja
Hozzávalók az epres raguhoz:
300 g eper
50 g porcukor
A tojásfehérjét a sóval felverem. Ha majdnem teljesen kemény, hozzáadom a porcukrot és masszív habbá verem. A tojássárgáját és a lisztet óvatosan beleforgatom és a masszát habzsákba töltöm. Sütőpapírral bélelt tepsire kis korongokat nyomok és előmelegített 170 fokos sütőben körülbelül 8 percig sütöm.
A mascarponét a tejszínnel habosra keverem, hozzáadom a cukrot, a citrom és a lime levét, reszelt héját és egyenletesen elkeverem.
Az epret a cukorral addig főzöm, amíg lekvár állagú szószt nem kapok, és miután ez kihűlt, a piskótával és a krémmel pohárba rétegezem.
#CreativeChef
Fotó: Marcali Gábor