Győr+
2018.07.21. 14:46

Falusi mediterrán

A paradicsom rohamosan érik, akinek pedig kertje vagy közeli piaca van, az nehezen tud ellenállni annak, hogy minden mennyiségben paradicsomot fogyasszon. A világ egyik legnépszerűbb levesének receptje következik, egy izgalmas verzióban!

A paradicsomleves egyaránt kedvence kicsiknek és nagyoknak, viszont az elkészítési módja olyannyira különböző lehet, hogy nem is emlegetném olykor egy név alatt az összeset. De valamiért mégis! Én minden verzióját imádom, akkor is, ha a recept úgy kezdődik, hogy: végy három evőkanál lisztet, vagy, ha a nevem betűi tésztából úsznak a piros lében, és akkor is, ha ropog a fogam alatt a paradicsom magja, ami ragacsos a parmezángalacsinoktól. Egyszóval, minden nemű paradicsomleves jöhet, egy a fontos, hogy ízes legyen a menzán és a szicíliai mammánál egyaránt!

Azért azt ne felejtsük el, hogy maga a zöldség Dél- és Közép-Amerikából származik, és ahogy oly sok minden más csodát, úgy ezt is Kolumbusz Kristóf felfedezésének köszönhetjük, hogy hozzánk, Európába is eljutott. Valójában először a paradicsomleves összeállításáról és receptjéről egy pozsonyi forrásból értesülhettünk a 17. században. Hiszen kezdetben dísznövényként ültették, de gyorsan felismerték, hogy laktató és finom is, mi több, számos elkészítési módja lehet. Az első paradicsomleves elkészítését és a recept megőrzését Maria Parloának tulajdonítjuk 1872 környékén, aki egész életét a háziasszonyok munkájának megkönnyítésére, a lányok oktatására és a gasztronómia népszerűsítésére tette fel. Nyitott is jó pár iskolát, kurzust, képzőhelyet, ahol csakúgy, mint a szakácskönyveiből, úgy a kurzusokról sem hiányozhatott a paradicsomleves elkészítési módja. Az étel meg is hódította Európát nagyon gyorsan, ami természetesen elért Magyarországra is. Esszük galuskával, sajttal, rizzsel, cukorral, zellerrel, de ha az őshonos receptet szeretnénk megidézni, és egy kicsit újítanánk is rajta, akkor bizony kenyérkockákkal fogyasszuk, méghozzá szikkadt kenyérből! A további hatások Spanyolországban, Olaszországban érték el, amelyek kiteljesítették a leves ízét: az olívaolaj, a friss zöldfűszerek, a fokhagyma és a parmezán által még tökéletesebb lett az ízvilága. Én a kis falunkban is megtaláltam minden hozzávalót, ahogy a győri piacokon is, csupán az olívaolajat és sajtot kellett máshol keresnem, és bizony tökéletes kombináció gyűlt össze a fazékban. Ajánlom nyárra, sok paradicsommal, nagy hőségben mindenkinek!

 

 

 

Bevásárlólista

· 1 kg paradicsom (húsos, koktél vegyesen)

· 2 gerezd fokhagyma

· 1 kis fej sonkahagyma

· zöldfűszerek: bazsalikom, oregánó, kakukkfű, petrezselyem, snidling, zellerlevél

· 1 dl olívaolaj

· 1 ek. vaj

· só, frissen őrölt bors

· 2 ek. fehér, száraz bor

· 2 szelet szikkadt kenyér

· 100 g parmezán

 

Elkészítés

1. A paradicsomokat egy tepsibe tesszük a hagymával, zöldfűszerekkel, egy dl olívaolajjal, sóval, borssal átforgatva. 180 fokon 15 percig sütjük, majd grill fokozaton további 20 percig.

2. A szárairól leszedjük a paradicsomot, lemorzsoljuk a zöldfűszereket és darabosra turmixoljuk.

3. Felforraljuk egy fazékban a borral együtt, és azonnal levesszük a tűzről, egy kanál vajat belekeverve.

4. A kenyereket meglocsoljuk olajjal és serpenyőben ropogósra sütjük mindkét oldalát, majd felkockázzuk, megforgatjuk a reszelt parmezánban és a levesbe tesszük. Hidegen, melegen fogyaszthatjuk!

 

 

#SzarkaZsofi

Kövesd Zsófit a Facebook-on is, katt ide!

 

 

Szarka Zsófi