Hirdetés
Győr+
2018.06.03. 14:21

Eperlekvár – tippekkel!

Egy pohár rozéfröccsel ünnepelek minden gyümölcsszezon végén. Annyi lekvár, kompót eltevése után ez esik a legjobban, és bátran mondhatom: megérdemeljük mindannyian!

 

 

Hirdetés

Aki rendszeresen befőz, az tudja, hogy az eper és a sárgabarack az már csak habcsók az összes többi között, annyira egyszerű bánni vele, de azért velük is akad bőven teendő. A legnagyobb bosszúság pedig az, ha egy hónap után sziszegő hangot hallunk a spájzból vagy ragad a padló, mert megbuggyant, felforrt, megromlott. Elárulom, hogy a 79 éves nagyanyámmal is előfordul, aki fél évszázada befőz, de azért vannak írott és íratlan szabályok, amelyekkel csökkenthetjük ennek lehetőségét:

 

Hirdetés

· A kezdeteknél a szalicilre esküdtek, de ez nem szükséges, a cukor és a főzés tartósít.

· A cukor mivel helyettesíthető? Gyümölcscukorral, mert az bomlik le a leglassabban.

· Milyen gyümölcsöt használjunk? Érett, puha gyümölcsöt, aminek főzése a megmaradt víztartalomtól függ 20 perctől 80 percig terjed.

· Az üvegek legyenek mindig tiszták és szárazak. A lekötésre használt celofánt érdemes tiszta alkohollal vagy vízzel áttörölni és így rátapasztani az üveg szájára, gumival lekötve.

· A legalkalmasabb üvegek a csatos, csavaros üvegek a vákumképződés miatt, ami konzervál, pont úgy, ahogy a fejjel lefelé való hűtés is.

 

Bevásárlólista

• 5 kg eper

• 500 g cukor

• 1 citrom leve és héja

• 2 csomag 4:1 -hez befőzőpor

 

Elkészítés

1- Az eprek 2/3-át, azaz kb. 3.5 kg-t egy nagy fazékba felteszünk főni, ráfacsarjuk a citrom levét és belereszeljük az alaposan megmosott héját. Lefedjük, közepes lángon 10 percig főzzük.

2- Mikor összeesett a gyümölcs botmixerrel vagy turmixba öntve pépesítjük.

3- Nem tesszük vissza a gázra, hanem a megmaradt epreket félbevágjuk és beletesszük, elkeverjük, ettől kicsit lehűl és hozzáadjuk a cukrot és befőzőport.

4- Felforraljuk még egyszer és kb. 3 percig hagyjuk is forrni, majd száraz, tiszta üvegekbe töltjük és fejjel lefelé fordítjuk.

5- Letakarjuk pár konyharuhával és reggelig várunk a címkézéssel, díszítéssel.

 

Szeretnél még több epres finomságot? Az epres túrókockáért kattints ide, ha pedig eperhabos tejberizsre vágysz, ide kattintva olvashatod a receptet!

 

#SzarkaZsofi

Kövesd Zsófit a Facebook-on is, katt ide!

likeold
a fb oldalunkat