Győr+
2018.08.30. 17:35

Egészséges szilvapite

Fuss szilváért, amíg van! Az egyik legjobb alapanyag, ami gyönyörű színes, ízes lila finomsággá változik hő hatására, akár cukor nélkül is!

 

Amennyit csak tudunk, tegyünk el belőle télire, mert aranyat ér majd egy gyors pite készítésénél a forralt bor mellé pár hónap múlva, most pedig pár száz forintért találtam én is a győri kistermelőknél. A nagyobb méretű gyümölcsöt keressük, mert annak vastagabb a héja és a húsa, így sokkal zamatosabb az ételünk belőle. A szilvalekvár receptje is már megtalálható a rovatban, így az a legbiztosabb formája az elraktározásnak, és a legegyszerűbb recept is, de ehhez a pitéhez én 1-1 steril kis dobozba teszek el tölteléket a fagyasztóba, amihez 300 g felezett szilvát dinsztelek meg 10 percig fahéjjal 1 pici kanál cukorral. Így csak kiveszek egy adagot, mikor szükségem van rá és 20 perc múlva sütemény van az asztalon akár újévkor is!

 

 

200g tönköly liszt

100 g hideg vaj

csipet só

1 kk fahéj

 

500g szilva

2 kk fahéj

1ek méz (vagy más édesítőszer)

2 citrom leve

 

 

Elkészítés

1- A tésztához a hideg vaj kockákat elmorzsoljuk a sütőporos liszttel, sózzuk és 1 óra alatt a hűtőben visszahűtjük.

2- A szilvát felnégyeljük és feltesszük főni 15 percre a citromlével, mézzel és a fahéjjal.

3- A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a tésztát ketté osztjuk. Egy pite formát kibélelünk a tészta egyik felével, amit belenyomkodunk a formába, rásimogatjuk a szilvás tölteléket, majd rátesszük a tésztából kilyukasztott szívecskéket, esetleg rácsozzuk, csinosítjuk bármilyen alakzattal.

4- Lekenhetjük tojással is, de én azt elhagytam, viszont 20 percig sütöttem a gáz sütőben. A tálalásnál óvatosan mert nagyon omlós, főleg amíg ki nem hűlt.

 

#SzarkaZsófi

Kövesd Zsófit a Facebookon is!