Édes leves kaporral, olasz nudli hagymával
A meleg nyári napokon üdítő levest készíthetünk meggyből, a levesbetétet pedig a kapor és a túró teszi különlegesé. Sem a látvány, sem az ízek nem mindennapiak.
Olasz gyökerekkel rendelkező, krumplival készült nudlit is ajánlok, ami a bolti verziónál ezerszer finomabb, a pirított gombákat és az ízletes vajmártást hozzá percek alatt összeállíthatjuk. A könnyű, finom mártással kínált gnocchinak népes rajongótábora van világszerte. Nem véletlenül!
Meggyleves kapros túrógombóccal
Hozzávalók a leveshez:
800 g magozott meggy
500 ml víz
1 citrom leve és héja
1 rúd fahéj
1 rúd vanília
5-6 szem szegfűszeg
100 g cukor
Hozzávalók a gombóchoz:
500 g túró
120 g búzadara
20 g liszt
4 db tojás
50 g vaj
csipet só
50 g cukor
30 g aprított, friss kapor
A vizet a cukorral, a fahéjjal és a szegfűszeggel felforralom. A citrom héját zöldséghámozóval vékonyan lehúzom, kicsavart levével együtt a forrásban lévő folyadékhoz adom. Körülbelül fél óra elteltével az egészet átszűröm, és a magozott meggyet a fűszeres lébe teszem. Az elfőtt folyadékot pótolom és a „levest” további 15 percig főzöm. A levet ismét leszűröm és a meggyeket óvatosan kinyomkodom. A gyümölcshúst összeturmixolom és jégkockatartóba adagolva lefagyasztom.
A gombóchoz a túrót áttöröm, a vajjal, a cukorral, a kaporral, valamint a 4 tojássárgájával jól összedolgozom. A tojásfehérjéket a csipet sóval habosra verem, majd a túrós keverékkel, a liszttel és a búzadarával nagyon óvatosan összeforgatom és a masszát 1-2 órán át hűtőben pihentetem. Amikor a dara jól megszívta magát, enyhén sós vizet forralok és vizes kézzel a túrós masszából kis korongokat formázok, amelynek közepébe egy-egy meggyes jégkockát teszek. A tésztát a meggyre hajtogatom és gombóccá formázom, majd a gyöngyöző vízben óvatosan kifőzöm.
A levest a betéttel együtt hűtve kínálom.
Medvehagymás gnocchi vajmártással, pirított gombákkal
Hozzávalók a gnocchihoz:
1 kg burgonya
5 dkg parmezán
2 db tojás
1,5 ek. medvehagymapüré
8 ek. liszt
5 dkg vaj
egy csapott ek. só
A vajmártáshoz:
20 dkg vaj
fél dl fehérborecet
1,5 dl fehérbor
A pirított gombához:
500 g gomba
A burgonyát megfőzöm, áttöröm, majd a többi hozzávalóval összekeverem. Vizes kézzel kis galuskákat formázok és lobogó sós vízben kifőzöm.
A vajmártáshoz a bort a felére beforralom, majd beleteszem a kockákra vágott jeges vajat és habverővel krémesre keverem.
A gombákat egyszerűen csak átpirítom és a kifőzött gnocchival és a mártással tálalom.
#CreativeChef