Győr+
2018.07.29. 17:30

Édes leves kaporral, olasz nudli hagymával

A meleg nyári napokon üdítő levest készíthetünk meggyből, a levesbetétet pedig a kapor és a túró teszi különlegesé. Sem a látvány, sem az ízek nem mindennapiak.

Olasz gyökerekkel rendelkező, krumplival készült nudlit is ajánlok, ami a bolti verziónál ezerszer finomabb, a pirított gombákat és az ízletes vajmártást hozzá percek alatt összeállíthatjuk. A könnyű, finom mártással kínált gnocchinak népes rajongótábora van világszerte. Nem véletlenül!

Meggyleves kapros túrógombóccal

Hozzávalók a leveshez:

800 g magozott meggy

500 ml víz

1 citrom leve és héja

1 rúd fahéj

1 rúd vanília

5-6 szem szegfűszeg

100 g cukor

 

Hozzávalók a gombóchoz:

500 g túró

120 g búzadara

20 g liszt

4 db tojás

50 g vaj

csipet só

50 g cukor

30 g aprított, friss kapor

 

A vizet a cukorral, a fahéjjal és a szegfűszeggel felforralom. A citrom héját zöldséghámozóval vékonyan lehúzom, kicsavart levével együtt a forrásban lévő folyadékhoz adom. Körülbelül fél óra elteltével az egészet átszűröm, és a magozott meggyet a fűszeres lébe teszem. Az elfőtt folyadékot pótolom és a „levest” további 15 percig főzöm. A levet ismét leszűröm és a meggyeket óvatosan kinyomkodom. A gyümölcshúst összeturmixolom és jégkockatartóba adagolva lefagyasztom.

A gombóchoz a túrót áttöröm, a vajjal, a cukorral, a kaporral, valamint a 4 tojássárgájával jól összedolgozom. A tojásfehérjéket a csipet sóval habosra verem, majd a túrós keverékkel, a liszttel és a búzadarával nagyon óvatosan összeforgatom és a masszát 1-2 órán át hűtőben pihentetem. Amikor a dara jól megszívta magát, enyhén sós vizet forralok és vizes kézzel a túrós masszából kis korongokat formázok, amelynek közepébe egy-egy meggyes jégkockát teszek. A tésztát a meggyre hajtogatom és gombóccá formázom, majd a gyöngyöző vízben óvatosan kifőzöm.

A levest a betéttel együtt hűtve kínálom.

 

Medvehagymás gnocchi vajmártással, pirított gombákkal

Hozzávalók a gnocchihoz:

1 kg burgonya

5 dkg parmezán

2 db tojás

1,5 ek. medvehagymapüré

8 ek. liszt

5 dkg vaj

egy csapott ek. só

 

A vajmártáshoz:

20 dkg vaj

fél dl fehérborecet

1,5 dl fehérbor

 

A pirított gombához:

500 g gomba

 

A burgonyát megfőzöm, áttöröm, majd a többi hozzávalóval összekeverem. Vizes kézzel kis galuskákat formázok és lobogó sós vízben kifőzöm.

A vajmártáshoz a bort a felére beforralom, majd beleteszem a kockákra vágott jeges vajat és habverővel krémesre keverem.

A gombákat egyszerűen csak átpirítom és a kifőzött gnocchival és a mártással tálalom.

 

#CreativeChef