Győr+
2018.04.23. 18:03

Édes kényeztetés azonnal!

Minden friss gyümölcs legjobb barátja az igazi vaj, ahhoz éppen csak egy pici kötőanyag és a legjobb izével, állagával hálálja meg mindezt a választott alapanyagunk!

 

Mindemellett gyors, egyszerű, túl hosszú bevásárló listát sem kell írnunk és a pénztárcánkkal sem szemtelenkedik. Özönlenek a finomságok sorjában, a paletta pedig igen színes a tavaszi, nyári zöldségekből, gyümölcsökből. Sokat tétováztam korábban – ami alatt a kísérletezéseket is értem –vajon, hogyan tudnám leginkább megőrizni a szép színüket, állagukat anélkül, hogy szétfőzném ezeket a kis zsenge életeket.

Amit lehet frissen eszem, mi több, már a piacon megkóstolom. Gyakran eszembe jut, hogy egyszer talán a körmüket mindenbe belevájó nénik közé tartozom majd, de végül nyugtázom, hogy nem. Hiszen egy kis gyakorlattal, már messziről látható a termék minősége és az árus hamissága. A „nagybaniról” hozza, hajnalban kifényezi és túl hangosan kínálgatja: ez az árufajta ami túl szép hogy igaz legyen! Viszont a kevésbé drága helyeket bérlő árusokban jóval nagyobb a bizodalmam. Majd jön egy gyors szaglás és máris tudom, hogy ő termelte e vagy sem.

Az eper már araszol be, első piros színként a konyhánkba, amit a jól bevált receptem szerint én már bebújtattam a vajas dunyháim közé. Édes volt, ezért még cukrot sem tettem hozzá, éppen ezért bűn és bűnhődés nélkül azonnal elfogyott!

Bevásárlólista

300 g édes eper

1 kiskanál piros tortazselé por

2 kiskanál cukor

Tésztához

125 g vaj (82%)

150g liszt

1 tojás sárgája

1 citrom reszelt héja

1 evőkanál tej

3 evőkanál porcukor/stivia

 

Elkészítés

1 – A hideg, kockákra vágott vajat kézi mixerrel habosra kikeverjük, hozzáadjuk a lisztet, majd a porcukrot, a tojást, citromhéjat, tejet és gyors mozdulatokkal összedolgozzuk.

2 – A kész tésztát betesszük a fagyasztóba legalább 2 órára, de akár több hétig is eláll. Mentőövnek sem utolsó!

3 – A töltelékhez a zselatint elkeverjük a kiskanál cukorral és hozzáadunk fél dl vizet. Felforraljuk, levesszük a tűzről és hozzáadjuk a felnégyelt epreket. Folyamatosan kevergetjük.

4 – Mikor a tésztánk fagyos, az eperragu pedig zselés, összeállítjuk a süteményt.

5 – Egy sütőpapírral bélelt formába, a reszelő nagy lyukán belereszeljük a tészta 2/3-át, erre halmozzuk az epret, majd ráreszeljük a fennmaradt tésztát is. Előmelegített, 200 fokos sütőben 20 percig sütjük.

6 – Amikor kivettük, megvárjuk, míg teljesen kihűlt, ekkor szeleteljük!

#SzarkaZsófi

Kövesd Zsófit a Facebook-on is! Katt ide!