Édes kényeztetés azonnal!
Minden friss gyümölcs legjobb barátja az igazi vaj, ahhoz éppen csak egy pici kötőanyag és a legjobb izével, állagával hálálja meg mindezt a választott alapanyagunk!
Mindemellett gyors, egyszerű, túl hosszú bevásárló listát sem kell írnunk és a pénztárcánkkal sem szemtelenkedik. Özönlenek a finomságok sorjában, a paletta pedig igen színes a tavaszi, nyári zöldségekből, gyümölcsökből. Sokat tétováztam korábban – ami alatt a kísérletezéseket is értem –vajon, hogyan tudnám leginkább megőrizni a szép színüket, állagukat anélkül, hogy szétfőzném ezeket a kis zsenge életeket.
Amit lehet frissen eszem, mi több, már a piacon megkóstolom. Gyakran eszembe jut, hogy egyszer talán a körmüket mindenbe belevájó nénik közé tartozom majd, de végül nyugtázom, hogy nem. Hiszen egy kis gyakorlattal, már messziről látható a termék minősége és az árus hamissága. A „nagybaniról” hozza, hajnalban kifényezi és túl hangosan kínálgatja: ez az árufajta ami túl szép hogy igaz legyen! Viszont a kevésbé drága helyeket bérlő árusokban jóval nagyobb a bizodalmam. Majd jön egy gyors szaglás és máris tudom, hogy ő termelte e vagy sem.
Az eper már araszol be, első piros színként a konyhánkba, amit a jól bevált receptem szerint én már bebújtattam a vajas dunyháim közé. Édes volt, ezért még cukrot sem tettem hozzá, éppen ezért bűn és bűnhődés nélkül azonnal elfogyott!
Bevásárlólista
300 g édes eper
1 kiskanál piros tortazselé por
2 kiskanál cukor
Tésztához
125 g vaj (82%)
150g liszt
1 tojás sárgája
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál tej
3 evőkanál porcukor/stivia
Elkészítés
1 – A hideg, kockákra vágott vajat kézi mixerrel habosra kikeverjük, hozzáadjuk a lisztet, majd a porcukrot, a tojást, citromhéjat, tejet és gyors mozdulatokkal összedolgozzuk.
2 – A kész tésztát betesszük a fagyasztóba legalább 2 órára, de akár több hétig is eláll. Mentőövnek sem utolsó!
3 – A töltelékhez a zselatint elkeverjük a kiskanál cukorral és hozzáadunk fél dl vizet. Felforraljuk, levesszük a tűzről és hozzáadjuk a felnégyelt epreket. Folyamatosan kevergetjük.
4 – Mikor a tésztánk fagyos, az eperragu pedig zselés, összeállítjuk a süteményt.
5 – Egy sütőpapírral bélelt formába, a reszelő nagy lyukán belereszeljük a tészta 2/3-át, erre halmozzuk az epret, majd ráreszeljük a fennmaradt tésztát is. Előmelegített, 200 fokos sütőben 20 percig sütjük.
6 – Amikor kivettük, megvárjuk, míg teljesen kihűlt, ekkor szeleteljük!
#SzarkaZsófi