Csilisbab meglepetéssel

Győr+
2019.02.09. 10:14

Az elvetemült húsimádóknak ajánlom ezt a verziót, mivel a nyalánkság ez esetben ropogós szalonnabőr. Csilisbabot mindenki tud készíteni, de olyat, amit nem felejtenek, kevesen.

Régóta főzöm a ragukat, többek között a chili con carnet, és bevallom, a saját ízlésemre alakítok már mindent. Legyen az nemzetközi vagy hagyományos, magyar recept alapú, ha éppen az ízlelő bimbóimnak hiányzik még egy csipet kömény vagy méz, bizony belekerül. A gyors és egészséges, kissé nyers menüsoraim mellett a sokáig főtt, igazi magyar virtussal bíró ízorgiákat imádom alkotni. Bizony, ez alkotás, mert a több órán át való főzés során kivételesen szép, kerek ízek bukkannak fel az ételből. A legtökéletesebb eredményre törekszem, hogy evés közben elfelejtsem a ragu alól a tésztát, mellőle a kenyeret és róla a tejfölt. Kizárólag a sokízű finomságra tudok ilyenkor koncentrálni, és csupán ezért éri meg vele foglalkozni, mert élményt ad. A sült kis ropogós mifelénk csemege, azaz mindenki, aki szereti, ezt keresgéli a fazékban. Éppen úgy, ahogy egy töltött káposztában az oldalast, úgy ebben a szalonnabőrt. Előre sütöm le, és hagyom főni jó puhára mindvégig a babbal, egészen 2 és fél órán át. Hidd el, ez az igazi vadnyugat!

Bevásárló lista:

200 g füstölt húsos szalonna, bőrrel

100 g kenyérszalonna

700 g darált sertéshús

300 g darált marhahús

200 g szárazbab

1 konzerv kukorica

1 db paradicsom

1 db paprika

150 ml sűrített paradicsomkonzerv

100 ml bor (bármilyen, csak száraz legyen)

2 nagy fej vöröshagyma

4 gerezd fokhagyma

1 kk cukor

Fűszerek: 1 kk őrölt bors, 1 mk cayenne bors, fél mk őrölt szegfűszeg, 1 mk őrölt kömény, mk kakukkfű, fél mk rozmaring, 1 kk majoránna, csipet fahéj, 2 kocka étcsokoládé, 1 ek őrölt pirospaprika, 4 db babérlevél

Eszközök: 3 literes, vastagfalú fazék

Elkészítés

1. Hideg fazékba beleteszem az összes kockázott szalonnát, a darabokra vágott szalonnabőrt külön, de ugyanide, és 1 ek zsírt. Megpirítom, amíg ki nem olvad minden zsírja, mindezt közepes lángon. Amikor már nagyon sül, akkor hozzáadom a darált húst és azt is pirítom 10 percen keresztül. Kockázott hagymát adok ezután hozzá, a hőfokot pedig leveszem, és 2-3 percig dinsztelem.

2. Amikor a hagyma már barnul, hozzáadom a kockázott fokhagymának a felét, majd az összes fűszert és 1 perc kevergetés után rádobom a kockázott paprikát, paradicsomot. Felöntöm a borral, megvárom, amíg felforr és jöhet a paradicsompüré és az 1 kk cukor.

3. A szárazbabot előző este beáztatom meleg vagy langyos vízbe. A konzerv babból már nem tudunk annyi ízt kicsikarni, ezért dolgozom én is a száraz babbal, valamint ezt tudom főzni több órán keresztül a többi finomsággal. Hozzáadóm a fűszeres darált húshoz a vízével együtt, majd felforralom és fedő alatt 1,5 órán át főzöm lassú tűzön.

4. Leveszem a fedőt, kóstolom és megsózom. Hozzáadom a kukoricát, a maradék zúzott fokhagymát, majd fedő nélkül újabb 1 órán át főzöm, közben megkeverem és pótolom a vizet, ha elfőtte. Amikor készen van, tálalom és a sült bőrtekercsekkel díszítem.

#SzarkaZsófi

Kövesd Zsófit a Facebookon is!