Győr+
2018.01.25. 13:50

A mozzarella őrültek kedvenc receptje

Könnyű, lágy, omlós, kissé nyúlós és rengeteg variációban lehet elkészíteni, ez a mozzarella! A sajtok egyik királynője, kevésbé markáns íze ellenére, de éppen ezért diétázók, ínyencek egyaránt megtalálják a kedvenc fogásukat belőle. Az igazán nagy mozzarella őrülteknek született azonban egy birodalmuk Los Angelesben is, ahonnan elhoztam a legjobb fogás receptjét!

Rendkívül nagy keletje van évszázadok óta az olasz bivalytejből készült, zsíros friss sajtnak. Nem minden példánya okoz maradandó élményt, főként, ami hozzánk eljut, de van néhány nagyobb áruház, ahol érdemes mozzarellát választani. A legjobb mozzarellák vízibivaly tejéből készülnek, elsősorban Lazio és Campania tartományokban, Olaszországban. Campania bizonyos körzetében készült bivalymozzarella 1996 óta eredetvédett minősítésű (PDO), ezt mozzarella di bufala campana megjelöléssel forgalmazzák és érdemes egyszer egy ilyet megkóstolni, majd leülni, és újraértelmezni a mozzarella fogalmát. Akik kóstolták, így éreznek: ez a sajt belül krémes, laza, könnyedén szálakra szedhető, rendkívül nedvdús, zsíros, édes és kicsit mezőillatú. Igen ám, de azért a mi kis mezei mozzarelláinkat is feldobják ezek a receptek!

 

 

 

Hozzávalók

– 1 csomag mozzarella

– 1 db padlizsán

– 5 dkg házi sonka

– 1 db szikkadt briós

– 5 dkg dió

– 1 evőkanál méz

– 1 evőkanál balzsamecet (sötét)

– 1 teáskanál BBQ szósz

– 1 kiskanál vaj

– 2-3 szem datolya

– rozmaring

– csipet őrölt bor, csipet só

 

 

Elkészítés

Különös hozzávalói vannak a receptnek és talán bonyolultnak is képzeljük, de meglepően gyorsan történik majd minden a serpenyőnkben. A padlizsánokat vékonyra felszeleteljük, sózzuk, picit állni hagyjuk és olívaolajjal meglocsolva a sütőbe tesszük 10 percre, 180 fokon. Ezalatt a szikkadt brióst apróra vágjuk vagy lereszeljük, a diót pedig egy kiskanál vajon megpirítjuk, majd a méz felét és a datolyát hozzáadjuk. A padlizsánokat kivesszük a sütőből, a mozzarella tömböt 2 percre a még meleg sütőbe tesszük. Tányérra helyezzük a padlizsán szeleteket, rá a mozzarellát, azon egy kis vágást ejtünk, megszórjuk a briós morzsával, majd a mézes dióval, datolyával. A forró, diós serpenyőben kikeverjük a szószt, amihez a maradék mézre, balzsamecetre és BBQ szószra van szükség és egy csepp borsra, sóra. Ezzel locsoljuk meg alaposan a tetejét és egy kis olívaolajjal. Ami az igazán ínyenc eszenciáját adja, az pedig a rozmaring hintés, vagy egy kis ágat vagy egy késhegynyi zöldfűszerrel tesszük fel a fogásunk koronáját! Mozzarella desszertnek is hívhatjuk, de tulajdonképpen egy elmondhatatlanul nagy ízkavalkád „csupán”!

 

 

 

#szarkazsófi