Hirdetés
Győr+
2017.12.13. 18:59

A boszorkányok, akik gyertyával a fejükön kalácsot sütnek

Svédországban ugyanis a hagyomány máshogy szól. Nem a templomba mennek, széket faragnak, boszorkányt kiáltanak a lányok, hanem egyenesen a konyhába, koronával és bizony bedagasztják a gyorsan készülő és tradicionális, Lussekatter kalácsukat.

 

Hirdetés

Svédországban az adventi időszak egyik kiemelkedő ünnepe december tizenharmadika, Szent Luca napja. Ezen a napon a fiatal svéd lányok, ellentétben a mi magyar székről jövendölő asszonyainkkal, piros övvel megkötött fehér ruhában ünnepelnek, közülük egy (a családban hagyományosan a legidősebb lány) fején gyertyákkal ékesített koronával, megszemélyesítve Szent Lucát. A koronát vörösáfonya ágakból fonják, melynek zöld levelei szimbolizálják a tél legrövidebb napja után kezdődő új életet.

A magyarul Luca macskája névre hallgató édesség különlegessége, hogy sáfránnyal, a pici kis ínyenc, piros fűszerrel készül, amit nálunk nem túl gyakran találunk meg az ételeinkben, viszont egy csipet is izgalmas ízt ad a sós és édes fogásoknak egyaránt. Amitől omlós és puha marad a belseje az pedig a Kesella, savanykás keményjoghurt, amit mi natúr görögjoghurttal helyettesítettünk. Egy óra alatt elkészül, tökéletes kelt tészta alap és a kesze-kusza macskafarkakra hasonlító formák csinos díszei lesznek az adventi asztalunknak.

Hirdetés

 


Hozzávalók:

50 g friss élesztő

1 g sáfrány

4 dl tej

13 dkg porcukor

2 dl joghurt

1 teáskanál só

1 tojás

175g olvasztott vaj

75 dkg kenyérliszt

Marék mazsola (beáztatva)

Még 1 tojás a kenéshez

 

 

1. A lisztet, porcukrot, sót egy tálba kimérjük, a közepébe mélyedést készítünk.

2. Az élesztőt elkeverjük 1 kk kristálycukorral, majd felöntjük a langyos tejjel és 10perc alatt felfuttatjuk.

3. Hozzáöntjük a liszthez az élesztőt, joghurtot, tojást, a maradék tejet. Az olvasztott vajba belekeverjük a sáfrányt és így adjuk a masszánkhoz.

4. Alaposan kidolgozzuk, 30 percig kelesztjük, 24 részre osztjuk, hosszúra nyújtjuk és feltekerjük a két végét a mazsolákat jól belebújtatva, majd 30 percig, letakarva újra kelesztjük.

5. Lekenjük őket tojással és előmelegített sütőben 200 fokon 10-12 percig sütjük.

 

#szarkazsófi

likeold
a fb oldalunkat