Hirdetés
Győr+
2018.03.13. 17:45

A bácsi céklavacsorája

Minden nap itt kezdeném a reggelt, ha tehetném, a piacon! Elszánt, mosolygós emberek a dédelgetett portékával, akik szívesen osztanak meg hozzájuk recepteket is!

Hirdetés

Egyszer olvastam egy cikket, ráadásul, nem is akárkivel volt az interjú, hanem az ország egyetlen egy parfümőrével, csúfnéven, az „ország orrával”, aki azonnal az ételek illatára és azok fontosságára terelte a szót, ebből is leginkább a piacra. A laikusok orra is megmondja, melyik az érett, sárgadinnye, no de egy parfümkészítőé egészen mást is megérez! Vegyszerek, frissesség, tárolást, bármit! Szakértelem ide vagy oda, a konklúzió nem ez volt, hanem, hogy piacra járni egy élmény és ihletet ad sokak munkájához.

Hirdetés

 

Körbejárni, nézelődni és teljesíteni a kihívást, azaz megtalálni ár-érték arányban a legjobb portékát! Többünknek ez jelenti a legnagyobb sikerélményt, beleértve az alkudozást is, rátalálni a legfinomabb paradicsomra, majd ugyan ilyen finomat, de10 forinttal olcsóbban megvenni!

Van azonban itt még valami! Rengeteg hamis áru található már ezen a szent helyen is, de jó öreg szokás szerint, attól az árustól vásárolunk, akinek a kezén is látszik a munka! Kis idő után én is megtaláltam azt a céklaárus bácsit, akinek akkora gumók voltak a ládáiban, hogy először nem tudtam biztosan, krumpli vagy cékla az, de valójában nem erre figyeltem fel. Hirtelen egy tökéletes kép került elém, aminek a mai vintage divat a nyomába sem ér!

 

A bácsi reggelizik, nyolc órakor, kis papíron, kis szalonnát, kis kenyeret, kis bicskával majszol. Nehezen álltam meg, hogy ne kérjek egy katonát belőle, de legalább had nézhetem! Lelassítottam, aztán megálltam, rácsodálkoztam és úgy túnt beszédes, így elkezdtem kicsit faggatni. Gyorsan rábeszélt a céklára, de nem bántam, mert cserébe megkérdeztem, ők, otthon hogyan készítik el. A feleségének van egy kuktája, abban főzi a bácsinak vacsorára és mivel tehenei is vannak, hát túrót eszik hozzá. Mosolyogtam csak, hiszen mindig itt lyukadunk ki, hogy az öregeink tanácsadás és dietetikusok nélkül is tudják, mi a legjobb a szervezetnek! Besorakozott még utánam három fiatalember, akik csak a bácsi cékláihoz ragaszkodtak, aminek hangot is adtak. Eszembe jutott, hogy fizetett statiszták volnának, de megkóstoltam a céklát és bátran állíthatom, ha így is volt, megérte a befektetést, mert isteni volt!

 

Bevásárló lista

1 kg cékla

4 szem szegfűszeg

3 ek cukor

1 kiskanál kömény

2 kiskanál só

2 db babérlevél

150 g túró

1 csokor kapor

citrom

Elkészítés

 

A céklát megpucoljuk és egy kuktában, egészben, megfőzzük!

A főzőlét hideg vízzel indítjuk, bele pedig szegfűszeget, sót, köményt, cukrot és babérlevelet teszünk, felforraljuk és 20 percig főzzük, roppanósra!

A zöldséget hagyjuk kihűlni ebben a lében és később is ebben tároljuk.

Egy tányérra szeletelünk belőle, rá házi túrót keverünk össze zsíros tejföllel és meglocsoljuk citrommal, sok citrommal majd kaporral szórjuk.

Ennél rostban, fehérjében és vitaminban gazdagabb vacsorát nem igen találunk, ami egészséges és egyben finom is! Így élnek majd ők még száz évig!

 

#SzarkaZsófi

likeold
a fb oldalunkat