Címke: vagongyár
Hirdetés
Csollán Tamara 2023.07.08.

A haza jelent mindent, ami jó

Büki Lajos az 1956-os szabadságharc nemzetőre, aki a forradalom napjaiban barátjával, Török Istvánnal megszervezte a rendfenntartást a megyében, próbálták megakadályozni a vérontást, az ávósok meglincselését. Később tagja volt annak a vagongyári küldöttségnek, mely a Parlamentbe vitte a munkások követeléseit.

Földvári Gabriella 2023.06.09.

Megjelent a Győr a titkosszolgálatok hálójában című könyv

Győr a titkosszolgálatok hálójában, A vagongyári MAN-program címmel jelent meg Vörös Csaba hiánypótló kötete a Győr+ Média kiadásában. A kutató-újságíró pénteken és szombaton 10 és 14 óra között dedikálja a kötetet az Ünnepi Könyvhéten, a Kisfaludy Károly Könyvtár második emeltén, a Győri Szerzők standjánál. A szerzővel beszélgettünk két dedikálás között.

Farkas Mónika 2023.05.28.

Győr a titkosszolgálatok hálójában – A vagongyári MAN-program

Győr a titkosszolgálatok hálójában, A vagongyári MAN-program címmel jelenik meg Vörös Csaba hiánypótló kötete a Győr+ Média kiadásában. A kutató-újságíró az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában több ezer oldalnyi, korábban tikosított dokumentumot dolgozott fel. Az állambiztonság rendkívüli érdeklődést tanúsított a győri vagongyár dolgai iránt, a korszak ügynökei, tartótisztjei, nyomozói minden egyes pillanatot dokumentáltak az életükből. Tették ezt abban a hitben, hogy rajtuk kívül a jelentéseket soha senki sem fogja elolvasni.

Földvári Gabriella 2023.05.19.

Tényfeltáró könyv jelenik meg a Vagongyár állambiztonsági múltjáról

A Magyar Vagon- és Gépgyár exportra jogosult vállalatként hazánk egyik kiemelt fontosságú objektuma volt. Ügynökök, tartótisztek, SZT-tisztek egész sora vizslatta naponta az életét, hogy jelentéseikkel informálják a titkosszolgálatot. A vagongyárról szóló Objektum dossziék szépen híztak az évtizedek alatt, s mivel mára a titkosítás alól feloldották őket, a nagy nyilvánosság elé tárhatóak a bennük lapuló iratok.

Kárpát Zsolt 2022.10.19.

Múltidéző konferencia a vagongyárról

125 éves a Magyar Vagon és Gépgyár, ebből az alkalomból rendez majd konferenciát a Győri Ipartörténeti Alapítvány és a Rába Járműipari Holding október 26-án szerdán, az ETO Park Hotelben.

Hirdetés