Hirdetés
Címke: tudomány
Hirdetés
MTI 2020.07.02.

Felmérik a tigrisszúnyog állományt

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz (ELKH) tartozó Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézete ismét felhívásban kéri a lakosságot, hogy segítsék a kutatókat a hazai tigrisszúnyog-populáció feltérképezésében.

MTI 2020.06.26.

A kutyák tudják mit tesznek

A kutyák képesek visszaemlékezni az általuk korábban végrehajtott tevékenységekre, vagyis tudatában vannak bizonyos cselekvéseiknek, derül ki az ELTE Etológia Tanszék kutatóinak a Scientific Reports című folyóiratban publikált legújabb kutatásából.

Győr+ 2020.05.17.

Online a távközlés világnapján

A távközlés világnapja május 17., aminek ünnepségét minden évben a győri Széchenyi István Egyetem szervezi. Idén a járványhelyzet miatt online került sor a rendezvényre.

Győr+ 2020.04.16.

Neves folyóiratban az egyetem kutatói

A planéta legnevesebb kutatói is felfigyelhetnek a Széchenyi István Egyetemre azáltal, hogy a nívós Cities folyóiratban publikálta egy magyar kutatócsoport a dr. Szigeti Cecília és dr. Koppány Krisztián nevével is fémjelzett tudományos munkát. A szerzők az ökológiai lábnyomszámításra egyedülálló módszert dolgoztak ki.

MTI 2020.04.15.

Meghalt Fekete György

Életének 88. évében meghalt Fekete György belsőépítész, iparművész, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tiszteletbeli elnöke - tudatta az MMA szerdán az MTI-vel.

MTI 2020.02.18.

Hatékonyabbá válhat a leukémia kezelése

Az egyik leggyakoribb felnőttkori leukémiatípus, a krónikus limfocitás leukémia (CLL) terápiája során kialakuló molekuláris változásokat vizsgálva a daganatos sejtek gyógyszerekkel szembeni ellenállásában fontos szerepet játszó folyamatot talált a Semmelweis Egyetemen (SE) működő MTA-SE Lendület Molekuláris Onkohematológia Kutatócsoport - írta az MTI-nek küldött keddi közleményében a Magyar Tudományos Akadémia (MTA).

Győr+ 2020.02.10.

Csökkentené fogyasztását a SZEnergy

Kevésbé látványos, ám a hatékonyságot jelentősen növelő fejlesztéseket jelentett be a győri Széchenyi István Egyetem alternatív hajtású járműveket fejlesztő hallgatói csapata, a SZEnergy az évente hagyományosan megtartott Design Freeze rendezvényén. A tagok úgy számolnak, a javítások joule-okat faragnak majd le a fogyasztásból, ezzel pedig a dobogó is elérhető közelségbe kerülhet a világ legnagyobb energiahatékonysági versenyén, a londoni Shell-Eco Marathonon.

MTI 2020.02.07.

Állatkísérletek Európában

Az Európai Unió tagországaiban 10,7 millió állatot használtak fel állatkísérletekben 2017-ben, és további 12,6 millió állatot neveltek és öltek meg tudományos célból anélkül, hogy végül felhasználták volna őket állatkísérletekben - derül ki abból az uniós jelentésből, amelyben először összegezték a kutatási célra használt állatok számát. 

MTI 2020.01.31.

Nyugdíjazták az űrteleszkópot

Több mint 16 év szolgálat után után befejezte küldetését a Spitzer csillagászati műhold, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) infravörös tartományban működő űrteleszkópja, 

MTI 2020.01.30.

Közeli képek a Napról

Korábban nem látott részletességgel mutatja be a Nap felszínét az új hawaii teleszkóp. Felvételei akár 30 kilométeres felszíni jelenségeket is láthatóvá tesznek. 

Hirdetés
likeold
a fb oldalunkat