Hirdetés
Címke: történelem
Hirdetés
Dr, Winkler Ágoston 2021.09.19.

Kilencvenöt éve indult az első győri autóbusz

1926-ban Győr lakói – és különösen a Star autóbuszüzem munkatársai – már nagy izgalommal várták augusztus 16-át, hiszen akkor indult útjára a város első helyi autóbuszjárata. A cikk áttekinti e fontos esemény előzményeit, valamint a helyi közösségi közlekedés eddigi 95 évét.

Kárpát Zsolt 2021.09.17.

Emlékmenet Radnóti Miklós tiszteletére

Radnóti Miklós, a túlságosan fiatalon, tragikus körülmények között elhunyt költőóriás előtt tisztelegtek pénteken Győrben. A Radnóti emléke, életműve és tragikus sorsa előtt tisztelgők kora délután a Kazinczy Ferenc Gimnázium előtt gyűltek össze, ahol beszédekkel és rövid műsorral idézték fel a költő páratlan munkásságát. Ezt követően az immár harmadik alkalommal életre hívott emlékmenet gyalogosan indult előbb az 1-es főút mellett álló Radnóti szoborhoz, majd tovább az Abda határában lévő emlékhelyre.

MTI 2021.09.15.

Nyolcvan éves lenne ma az egyetlen Aranylabdásunk

Albert Flórián csak az Aranycsapat tagjaihoz mérhető a magyar labdarúgásban - mondta id. Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke azon az eseményen, amelyen az éppen 80 esztendeje, 1941. szeptember 15-én született labdarúgóra, a Nemzet Sportolójára emlékeztek.

Győr+ 2021.08.12.

Negyven éves az IBM PC

Negyven éves az IBM PC: minden idők legnagyobb hatású személyi számítógépét 1981. augusztus 12-én mutatták be Amerikában, a technikai újítás Magyarországra négy évvel később, 1985-ben jutott el - közölte a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság csütörtökön.

Ihász Nóra 2021.07.09.

664 éve volt a prágai Károly-híd alapkőletétele

Prága Európa egyik legszebb fővárosa, ezen valószínűleg kevesen vesznének össze, akármennyire is szubjektív, hogy kinek mi a szép. A cseh ékszerdoboz egyik legkülönlegesebb – és egyben leglátogatottabb – éke pedig nem más, mint a több száz éves múlttal rendelkező Károly-híd.

Győr+ 2021.06.26.

Látványos, korhű felvonulással indult a Szent László Napok

Szombaton lehettek szemtanúi a látványos, jelmezes, korhű felvonulásnak azok, akik ott voltak a Szent László Napok nyitó eseményén. Színvonalas programok, a történelem megelevenedése vár az érdeklődőkre egész hétvégén!

Győr+ 2021.06.05.

Áll már a Győr-kereszt a Városház téren

Győr vitézségét 1598 óta számtalan kereszt hirdette szerte Európában. II. Rudolf császár ugyanis rendeletben kötelezte uralma alá tartozó városait: állítsanak keresztet a győri vég visszafoglalásának emlékére. Ma Alsó-Ausztriában 31 ,,Raaber Kreuz” őrzi a vaskakas kukorékolását, Győrben azonban nem volt egy sem. Mindeddig…

Mireider Máté 2021.06.04.

Százegy éves a trianoni békediktátum

Az első világháborúként ismert nemzetközi konfliktus lezárásaként 1920. június 4-én, 16:32-kor írták alá a versailles-i Nagy Trianon palotában azt a szerződést, mely többek között Magyarországra nézve súlyos jóvátételi követeléseket tartalmazott.

Hirdetés
likeold
a fb oldalunkat