Címke: kommunizmus
Hirdetés
J. Kovács Andrea 2022.02.25.

Ma van a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja

Február 25-e a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja. A kutatások alapján mintegy 100 millió emberről lehet szó. Egymillióra teszik azoknak a számát, akiket kivégeztek, illetve éhínségben, kényszermunkatáborban haltak meg, de a rendszer áldozata az is, akit börtönbe zártak, vallattak, kínoztak, megbélyegeztek, akit csoport- vagy vallási hovatartozása miatt üldöztek. Vagyis mindenki, akit a szabad cselekvés és választás lehetőségétől megfosztottak, testileg és lelkileg megnyomorítottak. Egyikük, dr. Rédly Elemér atya három nappal ezelőtt hunyt el. Megalkuvást nem ismerő, egyenes ember, hitvalló keresztény, jó pap volt. Sok évvel ezelőtt készítettem vele egy interjút, amiben börtönéveiről, meghurcoltatásáról beszélt. Most ebből közlünk részleteket.

P. Csapucha Adrienn 2022.01.22.

Egy dráma, mely kimaradt a történelemkönyvekből

Pannonhalmán közönségtalálkozóval egybekötött filmvetítésen nézhették meg péntek este az érdeklődők a nemrégiben bemutatott Magyar Passió című filmdrámát. Az esten a film rendezőjétől és főszereplőjétől, Eperjes Károlytól, valamint Várszegi Asztrik emeritus főapáttól is kérdezhettek a megjelentek a Kazinczy Ferenc Művelődési Házban.

mti 2021.02.25.

Ma van a kommunizmus áldozatainak emléknapja

A koronavírus-járvány miatt a kommunizmus áldozatainak mai emléknapján is jellemzően online programokat tartanak. Az interneten közvetített konferenciákon, kisfilmekben, plakátokon emlékeznek a kommunista rendszer áldozataira, akiknek a száma elérheti az egymilliót: ennyi ember vesztette életét kivégzés, éhínség miatt vagy kényszermunkatáborban.

Hirdetés