Címke: Erdély
Hirdetés
Győr+ 2023.09.22.

Kálnoky Boris mesél az „Őseim földjéről”

Néhány hónapja jelent meg az MCC Press gondozásában Kálnoky Boris Őseim földje című családtörténeti könyve. A kötet bemutatja a Kálnoky család tatárjárástól kezdődő erdélyi jelenlétét, valamint azt a közösségformáló és országépítő szerepkört, amelyet a Kálnokyak a történelem során Erdélyért végeztek.

MTI 2023.05.28.

A békességet a szabadsággal táplált szeretet tudja megalapozni

A magyarok békességre vágynak a családban és a közéletben, békességre Székelyföldön, Magyarországon, Európában, ezt a békességet a szabadsággal táplált szeretet tudja megalapozni - hangoztatta Novák Katain vasárnap Sepsiszentgyörgyön a Szilvássy Carola Református Szeretetotthon avatóünnepségén.

Győr+ 2023.02.06.

„Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent…”

Nekünk magyaroknak kevés oly fontos szeglete van a világnak, mint Erdély. E természeti csodákban páratlanul gazdag, egyedi népszokásokkal tarkított Kárpát-medencei régió nem csak történelmünk meghatározó szereplője, hanem személyes és egyben nemzeti identitásunk meghatározója is.

MTI | Illusztráció: Mireider Máté 2023.01.03.

Drámai méretű az erdélyi magyarság lélekszámvesztése

Drámai méretű az erdélyi magyarság lélekszámvesztése a romániai népszámlálás pénteken közzétett előzetes eredményei szerint, a fogyás mértéke jól mutatja "a magyarság ellen békeidőben folytatott csendes genocídium eredményességét" - véli az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) Országos Elnöksége.

J. Kovács Andrea 2022.10.14.

Emlék-követ avattak Szabadhegyen

„A víz szalad és csak a kő marad, a kő marad” - hirdeti Wass Albert gyönyörű verssorát az a Rózsák terét díszítő Emlék-kő, melyet a Győri Erdélyi Kör megalakulásának 33. évében állíttatott a tagság és támogatóik.

Győr+ 2022.09.06.

Erdélyi csodák

Beledi Márta újabb fotósorozattal örvendeztette meg szerkesztőségünket. Olvasónk ezúttal Erdély csodáit örökítette meg, és természetesen beszámolt különleges utazása meghatározó pillanatairól.

Földvári Gabriella 2022.09.03.

Misztikus hős a magyarság szimbólumaival

A székely himnusz elnevezésű emlékművet, mely Csaba királyfit ábrázolja, és Lebó Ferenc szobrászművész készített, szeptember 6-án 11 órakor avatják fel, a Simor János püspök téren.

Mireider Máté 2022.08.18.

Ahol kétszer kel fel a Nap

Erdélyt nehéz röviden jellemezni, főleg úgy, hogy senki ne akarjon hozzátenni, kiegészíteni, vagy ellentmondani, hogy "az pedig nem is úgy van." Székelykő azonban vitán felül az egyik legszebb látványossága. Nincs olyan ideutazó, aki ne akarna visszatérni, ne sorolná, hogy mennyi mindent nem sikerült megnézni, mert nem jutott rá idő. Történelmi és földrajzi emlékek sorakoznak egymás mellett, és bár sem a hegyeket, sem a várakat nem hozhatjuk haza, az emlékek velünk jönnek.

Hirdetés