Címke: áfa
Hirdetés
Győr+ 2023.05.09.

Könyvelő közreműködött a fiktív visszaigénylésben

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan nyomon követi az adószámla-hátralékkal rendelkező adózókat, és kiemelt figyelmet fordít a visszaigénylőkre is. Előfordul, hogy ez a két adózói kör átfedéseket mutat. Ilyen volt az az eset is, amikor egy jelentős forgalmat bonyolító gazdasági társaság áfa-visszaigénylésével próbálta csökkenteni fennálló adótartozását.

Győr+ 2023.04.14.

Kriptovaluta-bányász bukott meg az áfaellenőrzésen

Kriptovaluta-bányászattal foglalkozó adózót vizsgált a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Ez a tevékenység nem áfaköteles, ezért a bányászathoz szükséges számítógépek beszerzése után sem lehet az áfát levonni.

Győr+ 2023.03.30.

Esetleg egy „tüske” áfamentesen?

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal egy olyan lakótelepi italbolt mögötti vállalkozást vizsgált, amely bevallási adatai alapján leginkább más uniós tagállamokba értékesített. A vállalkozó hiába trükközött, végül komoly összeget, több mint 10 millió forintot kellett megfizetnie.

Győr+ 2023.02.02.

Az üzlet nem vész el, csak átalakul

Tartósan milliós nagyságrendű veszteséges működése, és az áfabevallásban lejelentett, beszállítói adatok miatt rendelte el a NAV egy zöldségkereskedő ellenőrzését.

Győr+ 2023.01.13.

Hárommilliárd forintnál is több áfát próbált eltitkolni

Fiktív számlázási lánc kialakítását tárták fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adóellenőrei egy nagykereskedelmi tevékenységet ténylegesen soha nem végző cégnél. A vállalkozás valótlan ügyletei olyan nagyságrendet értek el, hogy ezek alapján a vizsgálat megkezdésekor a legnagyobb adóteljesítményű adózók közé tartozott.

Győr+ 2022.02.17.

Fontos dátumok közelednek a céges adózásban

Két fontos adókötelezettség teljesítésének is február 25-e a határideje, és mindkettő elmulasztása bírságot vonhat maga után ‒ hívta fel az érintett vállalkozások figyelmét Dr. Mucsi-Szabó Brigitta, szakértő. Ezen határidőig kell teljesíteniük áfakötelezettségüket az éves bevallási gyakoriságú adóalanyoknak, de a rehabilitációs hozzájárulás különbözetét is február 25-ig kell átutalni, ha a befizetett előlegek összege az éves hozzájárulásnál kevesebb.

Hirdetés