Mézes múlt, édes titkok – kalandos tárlatvezetések az Esterházy-palotában

Bajzát Zsuzsanna Fotó: Győr+Rádió
2025.11.26. 11:44

Honnan indult a mézeskalács, és kik formálták hazánk egyik legillatosabb mesterségét? A győri Esterházy-palotában most kiderül – méghozzá első kézből.

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum legújabb időszaki kiállítása izgalmas utazásra hívja a látogatókat a mézeskalács készítésének több évszázados történetében.

A „Mézes élet fűszerezve – Morzsák a mézeskalács történetéből” című tárlatvezetések november 29-én, valamint december 6-án, 13-án és 20-án várják az érdeklődőket az Esterházy-palotában. A látogatók megismerhetik a bábsütő mesterség színes, sokszor titokzatos világát, és betekintést nyerhetnek a vidéki műhelyek mindennapjaiba.

A kiállítás bemutatja a győri Zechmeister-dinasztia történetét, akik generációkon át formálták a hazai mézeskalács-kultúrát. Emellett feltárja Beliczay Imre pesti céhmester és családja nagyszabású üzemének rejtett történeteit is.

A Juiceban T. Városi Ágnes muzeológus, betekintést adott abba is, milyen kutatómunkára van szükség ahhoz, hogy ez az édes örökség életre keljen.