Ősz a konyhában – Retró kekszes, kókuszos finomság

Fotó és szöveg: J. Kovács Andrea
2025.10.16. 14:00

Gyermekkoromat végigkísérte a keksztekercs. Először a nagyi konyhájában kóstolgattam egyre nagyobb lelkesedéssel.

Később az iskolai bálok, házibulik kedvelt nasijává vált, és boldogan vittük magunkkal kirándulásra, nyaralásra, táborozásra. Gasztronómiai szárnypróbálgatásaim első sikerélményei ugyancsak ehhez az édességhez fűződnek. Felnőttként viszont hosszú évekre kimaradt az életemből, nem készítettem, és vendégségben, esküvőkön sem kínáltak vele. Az, hogy mégsem merült teljesen a feledés homályába, egy nagytakarításnak köszönhető, amikor kezembe akadt a megsárgult papírra írt recept. Azóta reneszánszát éli a család legnagyobb örömére.

Természetesen mint minden másnak, a keksztekercsnek is számtalan variációja létezik, nálunk mindig így készül.

A tésztához 50 dkg darált kekszre, 3 evőkanál cukrozatlan kakaóporra, 1-2 kanál rumra vagy kevés aromára, 17 dkg porcukorra, 3,3 dl tejre van szükségünk.

A krémhez 17 dkg puha vaj, 22 dkg porcukor, 8 dkg kókuszreszelék kell, valamint utóbbiból további 5 dkg a szóráshoz.

Elkészítése nem igényel nagy konyhai jártasságot. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd elfelezzük, így két hosszabb tekercsünk lesz. Sütőpapíron egyenként hengerré formázzuk és kinyújtjuk. Megkenjük a krémmel, a papír segítségével feltekerjük. A maradék kókuszreszelékkel egyenletesen megszórjuk.

Egy-két órát hűtőben pihentetjük, tálaláskor szeleteljük.

Kapcsolódó témák: #gasztronómia | #recept | #sütemény |