Ősz a konyhában: Kakukkfüves gombaleves

Fotó és szöveg: J. Kovács Andrea
2025.10.09. 15:17

Az ősz a gomba szezonja. Néhány esősebb nap után erdőn, mezőn járva a hozzáértők ízletes fajtákat gyűjthetnek. Piacokon, vásárcsarnokban ugyancsak többféléből válogathatunk, a termesztett csiperkéhez pedig a boltokban egész évben könnyen hozzájuthatunk.

A gomba magas élelmi rost- és alacsony kalóriatartalma miatt tartós jóllakottságérzést ad, mégsem kell tartanunk az elhízástól. Mivel fehérjében gazdag, ezért húspótlóként is fogyasztják. Rendkívül sokoldalúan felhasználható, étrendünket változatosabbá, gazdagabbá tehetjük vele.

Nálam a kakukkfüves gombaleves a favorit, melyet többszöri próbálkozás után sikerült tökélyre fejleszteni. Általában csiperkéből készítem, de ha úgy adódik, egy-két kanálnyi szárított erdei gombával megbolondítom.

A felhevített olajon megdinsztelem a megmosott, szeletekre vágott gombát, sózom, borsozom.

Fokhagymaport és egy késhegynyi kurkumát keverek hozzá, majd friss vagy szárított kakukkfűvel ízesítem. Hideg vízzel felöntve tíz percig kis lángon főzöm, végül kevés liszttel és néhány evőkanál tejföllel behabarom.

Az ízélmény garantált, amit egy pohár jó borral tovább fokozhatunk.

Kapcsolódó témák: #gomba | #ősz | #recept |