A magyar konyha nyári alapétele a lecsó. Szinte mindenki szereti és valószínűleg mindenkinek van egy tuti receptje is. Ha szánunk rá egy kis időt és némi munkát, akkor a hűvösebb évszakokban sem kell lemondanunk róla.
Természetesen az eltevéssel kapcsolatban is erősen megoszlanak a vélemények. Sokan a fagyasztásra, mások a befőzésre esküsznek. Utóbbiból ugyancsak többféle változat létezik.
A miénk, a majdnem készre főzött lecsó így készül: Négy kiló paprikát megmosunk, kicsumázunk és felszeletelünk. Két kiló paradicsomot megmosunk és cikkekre vágunk.
Nyolcvan deka vöröshagymát megtisztítunk, felaprítjuk és olajon üvegesre pároljuk. Ízlés szerint megszórjuk fűszerpaprikával, majd belekeverjük a paprikát.

Megsózzuk, kis ideig pároljuk, majd hozzátesszük a paradicsomot és készre főzzük. Hozzáadjuk a tartósítószert (Na-benzoát), még egyszer jól átkeverjük. Még forrón az előre elkészített tiszta üvegekbe töltjük. Másnapig száraz dunsztba tesszük.
Felbontáskor gazdagíthatjuk füstölt szalonnával, kolbásszal, tojással. Rizzsel vagy tarhonyával is tálalhatjuk.