Ősz a konyhában

Briós – a régi kedvenc

Szöveg és fotó: J. Kovács Andrea
2025.09.11. 20:25

A cukros briós tejjel vagy kakaóval valószínűleg sokunk régi kedvence. Nekem nagy öröm, hogy a gyermekeim is rajonganak érte, így lelkiismeret-furdalás nélkül süthetem. Mert a bolti természetesen nyomába sem ér az otthoninak. Ráadásul egy jól sikerült kelt tésztás reggeli vagy tízórai a nehéznek ígérkező iskolai napokat is szebbé varázsolja.

A tészta elkészítéséhez 2,5 dl tejre, 2,5 dkg élesztőre, 55-60 dkg lisztre, 10 dkg cukorra, 2 tojásra és 10 dkg olvasztott vajra lesz szükségünk. A kenéshez további 1 tojásra, valamint kristálycukorra a szóráshoz.

A tejben 1 kávéskanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet összekeverjük a cukorral, a tojásokkal, az élesztős tejjel és a vajjal. Kézzel vagy géppel jól kidagasztjuk. Letakarva 30-35 percig kelesztjük. A megkelt tésztát átgyúrjuk, majd 20 részre osztjuk. Mindegyiket kb. 25 centis rúddá sodorjuk, majd feltekerjük, a végét a tekercsek alá tűrjük. A briósokat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.

A tepsit berakjuk a hideg sütőbe, amelynek az aljába egy másik tepsibe kevés vizet teszünk. A hőfokot 190-ra tekerjük. Tizenkét perc múlva kivesszük a tésztát, a briósokat tojással átkenjük, majd beszórjuk kristálycukorral. A vizes tepsit kivesszük, a briósokat pedig vissza a forró sütőbe. Még körülbelül 20-25 percig sütjük.

Tálalhatjuk savanykás lekvárral, de önmagában is felséges.

Kapcsolódó témák: #konyha | #recept | #sütés |