A Hét Tölgy Birtok nyerte a Magyarország Legszebb Birtoka 2025 címet, valamint a Legszebb Családi Gazdaság kategória elismerést. A Sokorói dombság ölelésében fekvő tényői birtok azonban nemcsak szépségével nyűgözi le a látogatót.
A múlt tisztelete, a családi összefogás és a legmodernebb technológia együtt teremtett olyan értéket, melynek bátran csodájára járhat a világ.
„Hatalmas öröm és megtiszteltetés ez a két díj, nem gondoltuk volna, hogy eljutunk idáig” – mondja Gasztonyi Péter, az egyik tulajdonos. A húszéves fiatalember lelkesen és hozzáértéssel kalauzol bennünket a mintagazdaságban, ahol remekül kiegészíti egymást szakmaiság és művészet.




Tíz éve kezdődött az építkezés, az első állatok hat éve érkeztek a birtokra. Jelenleg százhetven fekete angus marha legeli a dús füvet. Idén eddig már hetvenöt kisborjú született. A gulyát – akárcsak a régi világban – Szent György napjától Szent Mihályig hajtják a legelőre. Az állatok tizenöt-tizennyolc hónapos korukra érik el az 550-650 kilós súlyt, ami a legoptimálisabb a hús szerkezete szempontjából. Hetente egy marhát vágnak, melyet aztán szinte az utolsó porcig feldolgoznak pörköltnek vagy steaknek való hússá. Száraz érlelési technikával az egyes részeket akár több hónapig is érlelik a legfinomabb ízhatás érdekében. Az inakból, levesbe való húsokból alaplevet és barna mártást készítenek. Készételeket is kínálnak a bolognai ragutól a töltött paprikán át a töltött káposztáig. Természetesen a paprikát és a káposztát is maguk termelik.


„Kilenc évesen odaálltam a papám elé, hogy én agrármérnök szeretnék lenni. A természetben, állatokkal dolgozni számomra nem csak munka, annál sokkal több. Hiszek benne, hogy értéket teremtünk és minőséget nyújtunk. Azzá leszünk, amit eszünk – ez a gondolat szülte a birtok ötletét.
Még rengeteg dologban szeretnénk fejlődni, reméljük az elkövetkező évtizedben Magyarországon is kialakul a prémium minőségű húsfogyasztás kultúrája. Bár elsősorban húsmarhatenyésztéssel és feldolgozással foglalkozunk, de mellette tartunk tyúkokat, termesztünk gyümölcsöket, melyeknek szintén feldolgozzuk a terméseit. Tevékenységeink közé tartozik a turizmus, főként az aktív pihenésre, vadászatra, horgászatra, kerékpározásra vágyókat látjuk vendégül.
Egy elkerített füves-fás részen tyúkok kapirgálnak. A zöldségeskert mellett a málna szeder, ribizli és berkenye sorok között folyik a munka. Gasztonyi Péter azt mondja, utóbbit igazi szupergyümölcsnek tartják, hiszen a fanyar fekete bogyók magas vitamintartalmuk mellett kiváló antioxidánsok.




„Nagyon figyelünk arra, hogy gazdaságunk valóban fenntartható legyen, ne csak elvegyünk a földtől és az állatoktól, hanem adjunk is vissza. A marháktól kiszedett trágyát visszavisszük a földre, hogy a következő évben is tápanyagdús legyen és jó termést hozzon. A régi mondást tartjuk szem előtt: ami nem jó az embernek, jó az állatnak, s ami nem jó az állatnak, az jó a földnek. Ezen kívül megújuló energiaforrásból dolgozunk, melyet a 200 kilowatt teljesítményű napelempark biztosít.”
A zöldség és gyümölcsös kert, az állatok és a feldolgozó üzemek mellett a gyönyörű birtokon kiemelt helyet kapnak a magyar történelmet meghatározó személyiségek szobrai és a lelki feltöltődést szolgáló kápolna.


„Vallásos család vagyunk és úgy gondoljuk, hogy hit nélkül, a múltunk ismerete és tisztelete, a hagyományaink megtartása nélkül nem építhetünk jövőt. Nem szabad elfelejtenünk, hogy honnan jöttünk, s ezek a szobrok mindig emlékeztetnek arra, hogy miért is vagyunk itt minden nap. A hét tölgyfa mindegyike előtt egy honfoglaló vezér áll, tovább sétálva jutunk el az államalapító Szent István szobráig, majd a kápolnáig.”
Galéria: MekliZ Fotó/Komlós Ádám
Kapcsolódó cikkünk: