Messze földön híres sütemények, legendás vendégek, és egy család, amelynek neve összeforrt a minőségi magyar cukrászattal. A Bergmann-család tagjaival idézzük fel a híres győri cukrászda történetét, és bepillantunk a jövőjébe is.
Akárcsak a mesében: a győri cukrászdát 1939-ben megalapító idősebb Bergmann Imréék tizenegyen voltak testvérek. Nem csoda hát, hogy a kapuvári iparos családból származó gyermekek közül többen a vendéglátást választották hivatásuknak. Így tett idősebb Bergmann Imre is, aki Budapesten a legnevesebb mesterektől tanulta a mesterséget, mielőtt megnyitotta első üzletét.
A Bergmann név hamarosan fogalommá vált. Több generáció számára ez volt „a cukrászda” Győrben. Keresztelő, ballagás, vasárnapi mise, vagy éppen egy hétköznap délután, iskola után ide ültek be az emberek, ezt kapták jutalomként a jó bizonyítványt hazahozó diákok. Nem csoda, hogy a cukrászda nemsokára országosan ismert lett. Bergmannék vendége volt többek között Latinovits Zoltán, Ruttkai Éva, Szendrő József és Markó Iván, ahogy számtalan más híres színész, művész és sportoló is.

1982-ben, az alapító, idősebb Bergmann Imre után fia, a 2022-ben elhunyt ifjabb Bergmann Imre vette át a cukrászda irányítását, és négy évtizeden át vezette. Feleségét, Bergmann Imréné Szabó Ágnest kérdeztük arról, létezik-e Bergmann-titok?
„Nincs titok. Hacsak nem az, hogy mindig olyan sütemény került ki a pultba, amit a saját ünnepi asztalunkra is örömmel tettünk le. Ezeken az ízeken nőttek fel a gyerekeink. A sütemények receptjeit gondosan őrizzük a mai napig, és nagy öröm látni, hogy a harmadik generáció is továbbviszi ezeket a hagyományokat. A családunkban nagyon fontos a tradíció és a személyes példamutatás. Az apósom, idősebb Bergmann Imre, és a férjem, ifjabb Bergmann Imre is rendkívül fontosnak tartotta ezt” – emelte ki lapunknak Bergmann Imréné Szabó Ágnes.

Azt viszont talán már kevesebben tudják, hogy a Bergmann név nemcsak Győrben, hanem Balatonfüreden is igazi fogalommá vált, miután az északi part fővárosában Bergmann Imre bátyja, Bergmann Ernő nyitott cukrászdát 1992-ben, majd egy újabbat 1998-ban. Esterházy Péter, Kossuth-díjas magyar író például kisprózát írt a Bergmann-krémeshez.
Mivel Füred a győriek körében is rendkívül népszerű, sokan mindkét városban rendszeres vendégek Bergmannéknál. Mint megtudtuk, Győrben, a nádorvárosi cukrászdát augusztustól a család füredi ága viszi tovább:

Ezzel kapcsolatban ifjabb Bergmann Ernő elmondta: „Továbbra is családias hangulattal, tradicionális ízekkel és miliővel várjuk a vendégeket. Szeretnénk visszahozni a süteményeinkkel a békeidők hangulatát. A család tervezi a Király utcai cukrászda újranyitását is. Nagyon sokan mondják, hogy még mindig ugyanolyan a franciakrémes, a gesztenyepüré vagy például a Gellért rolád, mint régen. Számunkra ezek a legfontosabb visszajelzések” – tette hozzá ifjabb Bergmann Ernő.