Augusztus 20-a nem csak államalapításunk és Szent István-, de az új kenyér ünnepe is, erről beszélgettünk a Győr+ Rádió Juice című műsorában.
Témánkhoz első kézből, Vajda Pétertől kaptunk útmutatást, akinek élete és hivatása a kenyér és a pék szakma. A szakember nem érkezett üres kézzel stúdiónkba, saját vert cipóját hozta el mutatóba, amelyről elmondta, hogy régen ezt sütötték a házaknál az asszonyok. Kör alakú kemencék és szakajtók voltak, ez az alak jobb kihasználtságot jelentett a kemencének. Ez egy tömöttebb bélzetű kenyér, főtt burgonyával készítik, hosszabban szaftos marad így.
“Augusztus 20-hoz csatlakozott már régen az aratás vége, az új búza, új liszt megünneplése.
Ezt ünnepelve készítettek ilyenkor egy új kenyeret, egy nagyszerű ünnep volt ez”– múltidézett Vajda Péter.
Itthon augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén, a kenyéráldás is része a programoknak, mely során az új kenyér megszentelésére kerül sor. Ezt szerdán, 11:30-kor tartják a Szentlélek téren.
A szokások közül otthon a kenyérszentelést nem tartjuk, keresztet annál többen vágnak az aljába, megszegés előtt, ez a köszönetről, tiszteletről szól. “Magyarországon 37 kg kenyeret eszik egy ember” – avatott be a számokba Vajda Péter. “A kenyér alapvető élelem, figyeljünk rá, hogy jó helyről, minőségi alapanyagokból készülőt válasszunk – ne érjük be az olcsó, megúszós kenyerekkel. Így tud gasztronómiai értéket jelenteni a megvásárolt kenyeret és így jön vissza a tisztelete is.”