Vajda Péter élete és hivatása a kenyér és a pék szakma

Győr+ Fotó: Győr+
2025.08.20. 08:02

Augusztus 20-a nem csak államalapításunk és Szent István-, de az új kenyér ünnepe is, erről beszélgettünk a Győr+ Rádió Juice című műsorában.

Témánkhoz első kézből, Vajda Pétertől kaptunk útmutatást, akinek élete és hivatása a kenyér és a pék szakma. A szakember nem érkezett üres kézzel stúdiónkba, saját vert cipóját hozta el mutatóba, amelyről elmondta, hogy régen ezt sütötték a házaknál az asszonyok.  Kör alakú kemencék és szakajtók voltak, ez az alak jobb kihasználtságot jelentett a kemencének. Ez egy tömöttebb bélzetű kenyér, főtt burgonyával készítik, hosszabban szaftos marad így. 

“Augusztus 20-hoz csatlakozott már régen az aratás vége, az új búza, új liszt megünneplése.
Ezt ünnepelve készítettek ilyenkor egy új kenyeret, egy nagyszerű ünnep volt ez”
– múltidézett Vajda Péter.

Itthon augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén, a kenyéráldás is része a programoknak, mely során az új kenyér megszentelésére kerül sor. Ezt szerdán, 11:30-kor tartják a Szentlélek téren.

A szokások közül otthon a kenyérszentelést nem tartjuk, keresztet annál többen vágnak az aljába, megszegés előtt, ez a köszönetről, tiszteletről szól. “Magyarországon 37 kg kenyeret eszik egy ember” – avatott be a számokba Vajda Péter. “A kenyér alapvető élelem, figyeljünk rá, hogy jó helyről, minőségi alapanyagokból készülőt válasszunk – ne érjük be az olcsó, megúszós kenyerekkel. Így tud gasztronómiai értéket jelenteni a megvásárolt kenyeret és így jön vissza a tisztelete is.”

Kapcsolódó témák: #augusztus20 | #Győr+ Rádió | #juice |