Megkezdődött a szüret a Pannonhalmi Borvidéken

Szigeti Sándor Fotó: Marcali Gábor
2025.08.14. 11:45

Az irsai olivér szedésével megkezdődött a 2025-ös szüreti szezon a Pannonhalmi Borvidéken. Ott voltunk az induláskor, hogy első kézből halljuk, milyen lesz az idei évjárat.

Korán kezdődött a nap a Felpéc határában lévő csinos szőlőültetvényen. Hajnali ötkor állt munkába a 10 tonnás, 190 lőerős, és több mint három méter magas szüretelőgép, amely óránként másfél hektárnyi terület termését képes betakarítani.

Bármilyen furcsán hangzik, a hatalmas, robosztus gép szinte precíziós munkát végez, amikor elhalad a tőkék felett. Képes rá, hogy csak a hibátlan szemeket gyűjtse össze, a kiégett, vagy esetleg még érésben lévő, zöld bogyók a helyükön maradnak a növényen, sértetlenül. Alkalmas arra is, hogy a leveleket és más egyéb, a mustba nem való dolgokat külön szortírozza, így csak a legkiválóbb minőségű szőlőszemek kerülnek a gép tárolójába, majd onnan szállítójárművekkel a borászat feldolgozójába. A gép gyorsan és hatékonyan dolgozik. Egy nap alatt 300-500 ember munkáját lehet vele kiváltani, ami már csak azért is fontos, mert napszámosból, szezonális munkaerőből hosszú ideje hiány van a mezőgazdaságban.

„Az időnek kulcsszerepe van. Maximum negyvenöt percünk van rá, hogy a leszüretelt szőlőt elszállítsuk, és bekerüljön a présbe, de általában ennél is gyorsabbak vagyunk, attól függ, mennyire van közel az aktuális ültetvény. Az sem véletlen, hogy hajnali ötkor kezdünk: ilyenkor még nincs hőség, így a friss must nagyjából 17-18 fokon kerül a tartályokba, gyorsabban le lehet hűteni, és ilyenkor még nem égnek ki belőle a minőség szempontjából rendkívül fontos savak” – magyarázza Pécsinger János.

A Pécsinger Szőlőbirtok ügyvezetője, egyben pedig Pannonhalmi Borvidék hegyközségi elnöke azt mondja: jó egy héttel korábban kezdődött az idei szüret a szokásosnál, és a napokban az irsai olivér szedésével mindenhol elindulnak a munkák. Ez után következik majd a cserszegi fűszeres, aztán a többi fehér fajta, így például az olasz- és rajnai rizling, a kék szőlő szedését pedig szeptemberre időzítik a gazdálkodók és a borászok.

Pécsinger János

A hegyközségi elnök szerint bár az idei év sem telt el ősz hajszálak nélkül, mégis picit talán könnyebb volt, mint az ezt megelőző két esztendő. Összességében kevesebb csapadék hullott a Pannonhalmi Borvidéken, ezért kevesebb növényvédelmi munkára volt szükség. Napfényből volt elegendő, bár pont az elmúlt időszakban akadtak hűvösebb napok is, most pedig 40 fok közeli kánikula miatt kell óvatosnak lenni. Az elnök azonban kimondottan optimista az idei évjárattal kapcsolatban:

„Számunkra a szüret az év egyik legizgalmasabb időszaka, ünnep, rengeteg munka és szervezés egyszerre. Bár még nagyon az elején vagyunk, hiszen ez a szüret első napja, az idei évben kiváló terméskilátásaink vannak a borvidéken, mind a mennyiséget-, mind pedig a minőséget illetően. Nagyon sok múlik majd még azon, hogy milyen időjárás lesz a következő hetekben, ha marad száraz és napos idő, akkor remek borok születhetnek és kiváló lehet a 2025-ös évjárat” – zárta a beszélgetést Pécsinger János.

Kapcsolódó témák: #2025 | #híradó | #Pannonhalmi Borvidék | #szüret |