Premier a Vaskakasban

Mindannyian egy „Vuk-génnel” születünk

Fotó: Rózsa Tamás
Győr+
2020.03.07. 10:29

Fekete István kultikus regényét vitte színpadra a Vaskakas Bábszínház társulata múlt vasárnap, Markó Róbert rendezésében. A kis Vuk fejlődéstörténete egyaránt szól a gyerekekhez és kísérőikhez, grandiózus látványvilággal – a Győr+ Rádió Pöttyös Klub című műsorában Farkas Mónika kérdezte a rendezőt.

„Lefelé hajlott a nap. Búcsúzóul betekintett még az erdőbe, hol hosszúra nyúlt az árnyék, és a szelíd szemű gerlék halkan kurrogtak. Vörös fényben úszott a fák dereka; hazafelé zümmögtek a méhek, és csengő madárdal fuvolázott ezer hangon” – ezzel a szemléletes leírással kezdődik Fekete István regénye, amiből aztán animációs rajzfilm készült 1981-ben, Dargay Attila rendezésében.

Talán nincs is olyan magyar felnőtt, akinek ne lett volna meghatározó élménye a rajzfilm, mindannyian egy „Vuk-génnel” születünk, ahogy Markó Róbert fogalmazott. Elmondta, a könyv egy kisróka felnövekedéstörténetét mutatja meg, ugyanakkor a természet, az erdő rendjét is feltárja Vuk szemszögén keresztül. Fekete István egy drámai eseményekkel átszőtt, fordulatos, izgalmas történetet alkotott, amelynek egyik legmegrendítőbb szála az árvaság, hiszen ez a kisróka folyamatosan egyedül marad. A szüleit a vadászok elpusztítják, ezt követően elveszíti a nevelőapját, Karakot is.

Majd pedig, ahogy az eredeti történetben szerepel, Íny is elmegy, hogy családot alapítson, új életet kezdhessen. A Vaskakas Bábszínház színpadi adaptációjában megmutatják, hogyan jut el Vuk a magánytól, a kiszolgáltatottságtól egy boldog és teljes életig, hogy aztán vezető beosztású róka legyen az erdő társadalmában. „Mindig fontos arra is gondolnunk, hogy a nagyobb testvérek, szülők, nagyszülők is kapjanak valamit a bábszínházi előadástól, azon túl, hogy a legkisebb családtag jól érzi magát.

Így ez is több rétegű darab lett olyan szintekkel, amelyek szomorúsága a nagyobbak számára értelmezhető” – jelezte a rendező és hozzátette, egy ősi
bábtechnikával dolgoznak, nagyban alapozva a nézők fantáziájára is: a színészek és a bábok közös munkájából alakulnak ki a karakterek.

Az előadás azért is rendhagyó, mert ezúttal csatlakozott a társulathoz a Győri Nemzeti Színház Kossuth-díjas művésze, Bede-Fazekas Csaba is, ő testesíti meg Karakot. „Csaba első szóra igent mondott. Hatalmas élmény egy élő legendával együtt dolgozni, sokat tanulunk tőle. Nem vett még részt bábszínházi előadásban, és csodálatos, hogy 86 évesen abszolút nyitott arra, hogy más szabályok szerint működő színházi módszert is befogadjon, és abban is otthonosan mozogjon.

Boldog vagyok, hogy megkaptam az élettől ezt az ajándékot, hogy vele dolgozhatok” – hangsúlyozta Markó Róbert. A Vaskakas Bábszínház Vuk című előadását Fekete István regénye alapján írta Gimesi Dóra, a tervező Boráros Szilárd, a koreográfus pedig a Liszt Ferenc- és Harangozó Gyula-díjas, érdemes művész, Ladányi Andrea.

Kapcsolódó témák: #Vaskakas Bábszínház |