Nyár a konyhában – Som, a fanyar ízű csoda

Szöveg és fotó: J. Kovács Andrea
2025.08.11. 11:50

Augusztus van, érik a som, ez a régi, mégis kevéssé ismert, értékes gyümölcs. Pedig vadon élő fajtáival találkozhatunk erdőszéleken, dombos vidékek déli lankáin.

Kerti növénynek is tökéletes, mert szerény igényű, szárazságtűrő és hosszú életű. A 4-6 méteresre is megnövő cserje termése ovális, sötétbordó és kellemesen savanykás ízű. Magas C-vitamin tartalma hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, jelentős rosttartalma segít a bélflóra egészségének megőrzésében.

Készíthetünk belőle szörpöt, lekvárt, nagyobb mennyiségből akár gyümölcsbort vagy pálinkát.
Nálunk a téli sültek természetes velejárója a somlekvár. Nem is kell hozzá más, mint két kiló gyümölcs, 70 dkg cukor, pici tartósító és egy nagy adag türelem.

A somot megmossuk és kevés vízben pár percig pároljuk. Ezután egy nagy lyukú szűrőn átpasszírozzuk. Ha ezzel elkészültünk, hozzáadjuk a cukrot és kis lángon kevergetve 15-20 percig főzzük. Tiszta üvegekbe töltjük, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
A finom, pikáns somlekvár igazi csemege, mely bőségesen kárpótol a fáradozásért.

Kapcsolódó témák: #augusztus | #lekvár | #Nyár a konyhában | #som |