A meleg hónapok egyik legkedveltebb zöldsége a cukkini. Ennek a Közép-Amerikából származó, sötétzöld vagy éppen zöld-sárga csíkos tökfélének rengeteg jótékony hatása van.
Többek között segíti az emésztést, védi a szív- és érrendszert, csökkenti a gyulladásokat. Magas víztartalma és rosttartalma miatt remekül beilleszthető a fogyókúrázók étrendjébe.
S annyiféleképpen elkészíthető, hogy egy szezon nem is elegendő a különféle variációk kipróbálására.
A belőle készült krémleves nem munkaigényes, gyorsan megfő, ízletes és laktató, vagyis ideális nyári eledel.
Két közepes cukkinit megmosunk, a végeit levágjuk és feldaraboljuk. Megpucolunk és felkockázunk egy nagyobb burgonyát. Kevés zsiradékon megpirítunk egy fej vöröshagymát, majd hozzáadjuk a cukkinit és a burgonyát. Felöntjük vízzel, megsózzuk.
Borssal, fokhagymaporral, bazsalikommal fűszerezzük. Ha megpuhult, összeturmixoljuk, majd belekeverünk 2 dl főzőtejszínt. Tálalhatjuk pirított kenyérkockával, vagy díszíthetjük néhány csepp tökmagolajjal.