Nyár a konyhában – Habos barackos lepény

Szerző és fotó: J. Kovács Andrea
2025.07.30. 10:28

Ha nyár, akkor sárgabarack. Már megint és még mindig, mert egyszerűen megunhatatlan. Most egy habos barackos lepény receptjét ismerhetjük meg, s javasoljuk, próbálják ki!

A gyümölcs egyébként Kínából származik és a Selyemúton keresztül jutott el Közép-Ázsiába, majd a Földközi-tenger térségébe. Hazánkba valószínűleg a török hódoltság idején érkezett. Rendkívül sokoldalúan felhasználható, ráadásul egészséges és mindenekelőtt nagyon finom.

Nálunk a nyári sütik között a dobogó legfelső fokát a habos-barackos lepény foglalja el. A sárgabarack édes-savanykás üdesége ínycsiklandóan keveredik a kakaós vajas tésztával, az ízélményt a tojáshab teszi tökéletessé.

Az elkészítéshez vegyünk fél kiló szép sárgabarackot. A tésztához szükségünk lesz húsz deka lisztre, ugyanennyi cukorra, öt deka cukrozatlan kakaóporra, fél csomag sütőporra, húsz deka vajra, négy tojás sárgájára és egy egész tojásra. A habhoz a 4 tojás fehérjére és 15 deka porcukorra. Ezek a mennyiségek egy közepes (24×24 cm) tepsinyi édességhez elegendőek.

A barackot megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, papírtörlőn leszárítjuk. A lisztet átszitáljuk, majd a kakaóporral és a sütőporral összekeverjük. A lágy vajat a cukorral és az egyenként hozzáadott tojássárgákkal, valamint 1 egész tojással habosra keverjük. Ezután kanalanként hozzáadjuk a kakaós lisztet. A masszát a kizsírozott tepsiben ujjnyi vastagon elterítjük. Egyenletesen elosztjuk rajta a gyümölcsöket, vágott felükkel felfelé, majd 190 C-ra előmelegített sütőben 20-30 percig sütjük. Ezalatt a tojásfehérjét a porcukorral kemény habbá verjük. A habot a megsült süteményre kenjük, és még pár percig sütjük-szárítjuk, amíg a hab kissé megbarnul. Ha kihűlt, vizes késsel szeleteljük.

Vigyázat, gyorsan fogy!

Kapcsolódó cikkünk: