Nyár a konyhában – Barackos gombóc

Szerző és fotó: J. Kovács Andrea
2025.07.24. 14:23

Legyőzhetetlen bennem a nyár – mondhatnám Albert Camus-val, bár a francia író-filozófus valószínűleg nem az évszak gasztronómiájára gondolt. Engem viszont évről-évre lelkesedéssel tölt el az egymás után érő gyümölcsök, zöldségek sokfélesége.

A nyár ízei pazar ajándékok az ízlelőbimbóknak, miközben frissességet és energiát adnak a testnek és még az elkészítésük is örömet okoz. Júliusban például kihagyhatatlan fogás a barackos gombóc, ami nem más, mint a sárgabarack és a krumpli átlényegülése pirított morzsa és fahéjas porcukor jelenlétében.

Nem igényel túl sok hozzávalót, ám néhány dologra figyelni kell. Egy kiló krumplihoz 35-40 dkg lisztre, sóra és 5 dkg puha vajra lesz szükségünk, valamint barackra, fahéjra, porcukorra, zsemlemorzsára és olajra. A krumplit héjában főzzük, forrón pucoljuk, áttörjük és megvárjuk, amíg teljesen kihűl. Belekeverjük a puha vajat és a sót. A lisztet részletekben adagoljuk, amíg rugalmas, könnyen gyúrható tésztát kapunk. Közben egy nagyobb edényben vizet forralunk, egy széles serpenyőben pedig kevés zsiradékon megpirítjuk a zsemlemorzsát. A sárgabarackot megmossuk, kimagozzuk és félbevágjuk.

A tésztát vagy kinyújtjuk és 8-10 centis négyzetekre vágjuk, vagy hengerré formázzuk, felszeleteljük és kb. fél centisre lapítjuk. A szeletek közepére tesszük a fél barackot, megszórjuk fahéjjal kevert porcukorral és gombóccá formázzuk. Beletesszük a forró vízbe. Miután feljöttek a víz tetejére, még két percig főzzük. Szűrőkanálon lecsöpögtetjük és óvatosan megforgatjuk a pirított morzsában. Porcukorral tálaljuk.
Próbálják ki, az ízélmény garantált!