Győr+ Konyha

Szlovák mákos kalács

Fotó: Szarka Zsófi
Szarka Zsófi
2020.01.09. 07:06

A Győr+ Konyha tematikus rovataiban volt már szó a szlovák konyháról, abban is a pozsonyi piacról. Az egyik legnépszerűbb édessége a palettán nem más, mint a puha és illatos mákos kalács.

A hegyi területek hagyományos konyhaművészete elsősorban a sajtok és tejtermékek kedvelőinek kedvez. Az alacsonyabban fekvő helyeken kóstolhatjuk meg a pikánsabb ételeket, káposztaspecialitásokat, libasültet, krumplilepényeket és a kelt kalácsokat. A hagyományos szlovák kelt tésztából készült kalácsok, más néven pompos, amelyeket lekvárral, mákkal, túróval vagy dióval töltenek meg, igen népszerűek. Karácsonykor „Šredrák”-ot, farsang végén lekvárral töltött fánkot sütnek.  Bor vagy sör mellé mint harapnivaló azonban nem csak édesen, de sósan is készülnek finomságok, mint pl. a káposztás kalács, tepertős, valamint a burgonyás pogácsák. Szaftosak, néhol sósabbak, mint szeretnénk és esetleg szalonnazsírral kentek.

Amennyiben végigeszünk egy menüsort, vagy autentikus környezetben töltünk egy kis időt, észrevesszük, hogy a zsír alapeleme minden fogásnak. Ez a hegyekből jövő hideg miatt van, hogy ne fázzanak és mert elálló, tartós élelmiszer. Éppen úgy, ahogy a káposzta, burgonya és a szalonna. Főként ezért találjuk, kóstolhatjuk a szlovák vidéken ezeket az étlapon.

Bevásárló lista:

350 g liszt

15 g friss élesztő

50 g porcukor (+ a szóráshoz)

1 db tojás

1 db tojás sárgája

150 g olvasztott vaj(82%)

150 ml tej

1 db tojás a lekenéshez

1 citrom reszelt héja

Máktöltelék: 200 g mák, 50 g porcukor, mazsola, 2 ek lekvár, 0,5 dl forralt tej

Elkészítés:

Az élesztőt a cukorral folyékonyra keverem ki egy villa segítségével. Ezután öntöm hozzá a langyos, de nem forró tejet. Lefedem és 10 percig hagyom felfutni. Egy nagy tálba a lisztet beleszitálom (a nagymamák 2x szitálják át), mélyedést csinálok a közepébe és beleöntöm az élesztős tejet, tojásokat, az olvasztott vajat és a citromhéjat.

Géppel vagy kézzel simára kidagasztom, majd letakarom és 40 percen keresztül kelesztem.

A töltelékhez felforralom a tejet a fűszerekkel és leforrázom a darált mákot, hozzákeverem a mazsolát és a lekvárt. Kihűtöm, legalább langyosra. A megkelt tésztát átgyúrom, 8 gombócra osztom, amit vagy kézzel ellapítok vagy egy kicsit kisodrom kör alakúra, a közepébe egy kis mélyedést alakítok, hogy a tölteléket tudjam hova tenni. Egy pohár vagy egy merőkanál alját szoktam beolajozni, hogy könnyebben és egységesen menjen.

Egy evőkanálnyi tölteléket halmozok rá, a tészta peremét pedig lekenem a felvert tojással. A konyhapulton hagyom 15 percig kelni, majd 170 fokos, előmelegített sütőben 25-30 percig sütöm őket.

Tálalásnál porcukorral hintem meg, esetleg egy csipet fahéjjal.

Kapcsolódó témák: #Szarka Zsófi Konyhája |