Vendégváró: Sós képviselőfánkok

Szarka Zsófi
2019.12.30. 08:22

Az a jó ebben a receptben, hogy előre elkészíthető, csak tölteni kell tálalás előtt. Az egyszerű kis fánkok díszesen sósak és édesek is lehetnek.

Ritkán készítünk égetett tésztát, mert félünk a végeredménytől. Valójában csak azon múlik, hogy a hozzávalókat pontosan mérjük ki és a neve „égetett” jelzője érvényesüljön. Azaz, amikor kikeverjük a lisztet a fazékban, egy sercegő hangot halljunk. Nem kell túlgondolnunk és extrémül fülelnünk, csak egy rántotta hangjához kell hasonlítanunk. Gyorsan készen van, sokáig elállnak a pici kis tészták és akár két darabot megtöltve is kínálhatjuk a kávé mellé. Nagyon mutatós és vagány teasütemény!

Bevásárló lista:

  • 15 dkg liszt
  • 2,5 dl víz
  • 10 dkg vaj
  • 3 tojás
  • csipet só

Töltelék: füstölt lazac, kapor, krémsajt, lazackrém, sonka, sajt vagy az édesek közül gyümölcs, vanília- és csokikrém

Elkészítés:

A vizet egy edénybe teszem, hozzáadom a vajat és felforralom. Amikor felforrt, félrehúzom és gyorsan beleszitálom a lisztet. Lassú tűzön, fakanállal folyamatosan keverve addig főzöm, amíg a tészta már nem tapad az edény oldalához és összeáll egy gyurmás gombóccá. Leveszem a tűzről, keverőtálba teszem és hozzáadok egy tojást, amit a fakanállal kikeverek. Így teszek minden tojással, amikor teljesen eldolgoztam egyet, akkor jön a következő, csomómentesre keverve. Kell hozzá egy pici lendület és erő, ne sajnáljuk!

Egy tepsit kibélelek sütőpapírral és a tésztát habzsákba töltöm, amiből a csillagforma a legszebb. Ebből az adagból 16 közepes nagyságú fánk készül.

Kettévágom az elkészült fánkokat az alját nagyobbra hagyva és megtöltöm csupa finomsággal.