Szarka Zsófi konyhája

Kókuszkocka mandulapiskótából

Szarka Zsófi
2019.12.23. 18:44

Liszt-és cukormentes finomság ez újra, a kedvenc és egyszerű klasszikusainkból. Nagyon szaftos, nagyon ízes és talán egy kicsit finomabb az eredetinél.

Azt javaslom mindenkinek, hogy pirítsa meg a magvakat felhasználás előtt. Néha magamat is nehéz rávennem, de aztán szó szerint megveregetem a saját vállam. Így jönnek ki a valódi nagymama ízek, az igazi olajok és illatok. A mandulapelyhet ezért kell megpirítani a ledarálása előtt, hogy karakteresebb piskótát kapjunk.

Cukor helyett sok jó ötlettel ugyanúgy intenzív ízeket kaphatunk, ha nem még jobbakat. Csupán pár praktikát kell követnünk, amit én nagy örömmel osztok meg minden receptben.

Bevásárló lista

Mandulapiskóta

  • 100 g mandulapehely
  • 6 db tojás
  • 2 ek eritrit
  • 1 ek étkezési keményítő

Csokiszósz

  • 2 ek holland kakaópor
  • 2 ek kókuszzsír
  • 100 ml kókusztej
  • 2 ek eritrit vagy méz (én vegyesen használtam)
  • csipet só

100 g kókuszreszelék a forgatáshoz

Tipp: A rovatban megtalálható házi kókusztej után eredeti kókuszreszelék marad, ebbe forgassuk bele, ha van rá lehetőségünk!

Elkészítés

A mandulapelyhet közepes lángon zsemleszínűre pirítom. Vigyázni kell vele, mert nagyon hamar megéghet. Kihűtöm és kávédarálón ledarálom lisztszerűre.

A tojás fehérjét fehéredésig felverem, ekkor adom hozzá apránként az édesítőszert és kemény habbá verem. A tojások sárgáját egyesével adom hozzá a fehérjéhez és közben alacsony fokozaton keverem tovább a mixerrel. Ezután jöhet kanalanként a mandulaliszt és a keményítő. Csomómentesre keverem.

A mandulalisztet átszitálhatjuk, de én nem tettem, mert a nagyobb mandulaforgácsokra jó ráharapni.

A sütőt 110 fokra előmelegítem, a masszát egy vizezett sütőpapírral kibélelt, közepes méretű 20×20 cm-es formába töltöm, amibe színültig kell, hogy érjen a massza. Kb. akkora lesz sülés után, amekkora sülés előtt a formában.

15 percig sütöm 110 fokon, ezután 170 fokon még 20 percig és rácson kihűtöm.

A csokiszószhoz megmelegítem a kókusztejet, a zsírt, édesítőt vagy mézet, és ebben keverem el csomómentesre a holland kakaóport.

A kihűlt piskótát két hasábra vágom és háromszögeket vágok belőlük. Ezeket két ujjal alaposan belemártom a csokiszószba, hogy magába szívja a nedvességet és a kókuszreszelékbe beleforgatom. Másnap finomabb, amikor kicsit megszikkadt, visszakeményedett.

Kapcsolódó témák: #gasztronómia | #Szarka Zsófi Konyhája |