Ausztria újabb 6 hónappal meghosszabbítaná a határellenőrzést

MTI Fotó: Marcali Gábor
2023.04.24. 20:25

Az osztrák határellenőrzés meghosszabbításáról is tárgyalt Natasa Pirc Musar szlovén köztársasági elnök hétfőn Bécsben Alexander Van der Bellen osztrák elnökkel, és kifejezte abbéli reményét, hogy még a nyár előtt megoldást találnak a problémára - közölte a szlovén közszolgálati televízió.

Ausztria azt tervezi, hogy május 11-től további hat hónappal meghosszabbítja az ellenőrzést a magyar és a szlovén határon. A kiterjesztés okaként ismét a megnövekedett migrációs nyomást jelölte meg. Pirc Musar elmondta, hogy elégedetlen az elmúlt nyolc év osztrák gyakorlatával, és meggyőződése, hogy “Ausztria tisztában van a schengeni övezet tagjaként vállalt kötelezettségeivel”.

“Tudnunk kell, hogy ez nincs összhangban az uniós joggal” – jelentette ki a szlovén elnök, és felszólította Ausztriát, hogy még a nyári turisztikai szezon előtt fontolja meg a rendszer megváltoztatását, amelyet egyúttal aránytalannak minősített. Pirc Musar kifejezte abbéli reményét – és ezzel kapcsolatban optimistának mutatkozott -, hogy a szlovén és az osztrák külügyminiszter még a nyár előtt megoldást talál arra, hogy “az embereknek ne kelljen a hőségben hosszú sorokban várakozniuk a határokon”.

Van der Bellen óvatosabban nyilatkozott, azt mondta: csak remélni tudja, hogy nyárig meg tudnak állapodni, és a megoldás kivitelezhető is lesz addig, mert szerinte “nincsenek könnyű megoldások”.

Ausztria még a 2015-ös migrációs válság idején vezette be az egyoldalú ellenőrzést a szlovén határon, és ezt azóta félévente meghosszabbítja.

Kapcsolódó témák: #Ausztria | #határellenőrzés | #Magyarország |