Kiemelkedés a mélyszegénységből – Homor Tivadar Léleknaplója

Pécskai István Homor Tivadar
2023.01.18. 14:01

A közelmúltban jelent meg Homor Tivadar Léleknapló. Fények és árnyak életútam tükrében c. önéletrajzi memoárja a győri Palatia Nyomda és Kiadó KFT. gondozásában.

A könyv lektora Kamarás István író, szociológus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, aki kiemelkedőnek gondolja a memoárt.

A Léleknapló első változata egy rendkívüli diplomamunka volt, egy multidiszciplináris identitástörténet, melyben a szerző különböző embertudományok felől közelítette meg az énazonosság kérdését. Folytatva a korábbi élettörténetet, ebből lett a Léleknapló, amely a mélyszegénységből kiemelkedés sikertörténete, és – ahogyan a főhős érzi – egyben kálváriája és mentális ára is. A memoár ágostoni vallomás, kortörténet, afféle nevelési regény, amelynek hőse egyszerre koronatanúja és ágense a művelődés, és mint az ember és erkölcstan tantárgy egyik kidolgozója a hazai pedagógiatörténetnek”

A memoár bemutatja az életút főbb eseményeit pszichológiai adalékokkal fűszerezve, továbbá a szerző négy évtizedes tanári, pedagógiai – kutatási innovációit, publikációs munkáit, elismeréseit és társadalmi missziós tevékenységeit.

A mellékletek, a szerzőről megjelent riportok, tudósítások archív anyagait, és fontosabb levelezéseit tartalmazza.

A Léleknapló kis példányszámban jelet meg, könyvárusi forgalomba nem került, de bárki számára díjmentesen hozzáférhető /olvasható, letölthető/ az Országos Széchenyi Könyvtár, Magyar Elektronikus Könyvtár digitális adatbázisából.

Léleknapló: Fények és árnyak életutam tükrében / Homor Tivadar

https://mek.oszk.hu/23700/23726

Kapcsolódó témák: #könyv | #léleknapló | #memoár |