Elment a filmes: Lengyel Sándor emlékére

Zombai-Kovács Ákos
2022.12.24. 13:25

A kamera végleg leállt, a film nem forog tovább. Tudtuk, hogy néhány éve betegséggel küzd, de nem nagyon beszélt róla. Kollégánktól, Lengyel Sándortól búcsúzunk.

Egy ideig harcolt ellene nagyon, aztán egy ideje elengedte. Feladta a harcot. Elfogadta a sorsát. Ami kegyetlen sors volt számára. Sanyi filmesnek készült, hihetetlen tehetség volt. Több hazai és nemzetközi fesztiválon is díjazták a műveket, amikben közreműködött. Sajátos látásmódja volt, amit a tévézésben is jól tudott kamatoztatni.

Bábolnán kezdte igazi tévés karrierjét, ahol felépített egy komoly stúdiót és elnyerte az emberek, a nézők bizalmát. Aztán hazahívták szülővárosába Győrbe. Az egykori városi televízióban is alapember volt. Beírta magát a VTV sajnos jó pár éve örökre bezárult történelemkönyvébe. Más helyi médiumoknál is dolgozott, mindig alapos volt, pontos, de közben újító és álmodozó is.

Én jónéhány éven át szinte vele “keltem és feküdtem”, a Magyar Televíziót tudósítottuk közösen. Jó csapat voltunk és ezt még a nagytudású pesti kollégák is elismerték. Közben a filmes vonalon a Mediawave fesztivál maradt neki, ahol Hartyándi Jenő mellett élhette ki, valósíthatta meg filmes álmait. Ez volt az ő igazi élete.

A Győr+ Média alapító tagjai között is ott volt, az évek során több funkcióban is gazdagította a médiacentrum munkáját. Mindenki felnézett rá, tisztelte, kikérte a véleményét. Még akkor is, ha időnként kicsit “Sanyisan” mogorva is volt. De hát ennek is mindig meg volt az oka. Az elmúlt időszakban már nem tudott dolgozni, előbb otthon, majd a kórházban küzdött. Mi pedig egymástól kérdeztük, tudsz valamit a Sanyiról, hallottál róla, jobban van? Hát nem lett jobban. Elment.

December 23-án  elhunyt Lengyel Sándor, a filmes, az operatőr, a tévés, az álmodozó. Az apa. Akit rendkívül tehetséges lánya is gyászol. Sára, ha minden jól megy, filmes lesz. Folytatja, folytathatja amit édesapja elkezdett. És ez a legnagyobb öröm lesz Sanyi számára. Kollégánk, barátunk még csak jövőre lett volna 56 éves. Lengyel Sándort a Győr+ Média saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek. 

Emléked örökre megőrizzük!

Kapcsolódó témák: #gyász | #Győr+ TV | #Győr+Média |