Káros vegyszerek

A ruhák is mérgezhetnek

Illusztráció: Pixabay
Győr+
2022.11.08. 17:27

Amikor ruhát választunk, nem az a cél, hogy az új kedvencünk viselésével mérgezzük magunkat, de bizony akár ez is megtörténhet, hiszen a ruhagyártáshoz használt vegyszerek bizony kifejthetik egészségünkre káros hatásukat. Érdemes tehát odafigyelnünk néhány dologra ruhavásárlásnál, például ellenőrizzük, hogy milyen anyagból készült a kiválasztott darab!

Az életünk szinte minden területén megtaláljuk a vegyi anyagokat, legyen szó kozmetikumokról, élelmiszerekről, használati tárgyakról vagy ruhákról. Bár van egy lista – MRSL-lista –, amely a gyártás során korlátozza a vegyi anyagokat, ám ehhez a listához mindössze 26 százaléka tartja magát a világ nagy ruházati márkáinak. Pedig ez a lista pont azt a célt lenne hivatott szolgálni, hogy visszaszorítsa a veszélyes vegyi anyagok használatát a ruhaiparban. Kelly Johnson-Arbor toxikológus orvos szerint az olcsó divatruházatokat gyakran fejlődő országokban gyártják, ahol nincsenek ilyen szigorú szabályok a ruhaiparban a vegyi anyagok használatát illetően.

Nagy odafigyelést igényel tehát részünkről, hogy elkerüljük az egészségünkre ártalmas anyagokat, de szerencsére van alternatíva, tudatossággal sokat tehetünk önmagunkért!

A szakemberek azt tanácsolják, hogy lehetőség szerint keressük a fenntartható márkákat, amelyek természetes szövetekből készítik ruháikat, például pamutból, lenből, kenderből, selyemből vagy bambuszból.Ajánlott elkerülni a „foltálló”, „vízálló” és „zsugorodásgátló” tulajdonságokkal ellátott anyagokat is. Emellett nagyon fontos, hogy első viselésük előtt mindig mossuk ki az újonnan vásárolt ruhadarabokat!

Milyen vegyszerek fordulhatnak elő ruháinkon?

Például ólom, mivel a gyártók sok esetben ezt használják a szövetek festésére, de jellemző az úgynevezett PFAS-ok alkalmazása is, amelyek bevonatként kerülnek a vízálló, foltálló vagy légáteresztő ruhákra. A vízálló termékekben és más szintetikus szövetekben előfordulhatnak a ftalátok is, melyeknek célja, hogy puhábbá és rugalmasabbá tegyék az anyagot. Ezek a vegyszerek a bőrünkön keresztül felszívódhatnak, majd felhalmozódhatnak testünkben, s kifejthetik káros hatásukat.

Milyen káros hatásuk lehet ezeknek a vegyületeknek az egészségünkre?

Az ólom nehézfém lévén elraktározódhat vérünkben, szöveteinkben és csontjainkban, ami krónikus tüneteket, hasi fájdalmat, székrekedést, memóriakiesést, hányingert és depressziót okozhat, sőt összefügghet a meddőséggel, illetve a magas vérnyomás, a vesebetegségek és a szívbetegségek megnövekedett kockázatával is.

A PFAS-ok a környezetben szinte soha nem bomlanak le, és hosszú ideig megmaradnak az emberi szervezetben is, ahol hormonzavarokat okozhatnak. Ez lehet az oka annak, hogy a hormonális egyensúlyhiány jelei – melyek között a fiatal fiúk mellfejlődése, a menstruációs zavarok jelentkezése, illetve a pajzsmirigy-betegségek, valamint a mell- és prosztatarák gyakoribb előfordulása is szerepel – egyre szélesebb körben tapasztalhatók. Továbbá magas koleszterinszintet, alacsony születési súlyt, májenzimváltozásokat, illetve a preeklampszia (vagyis a terhes nőket veszélyeztető magas vérnyomás), valamint a gyermekeket érintő vese- és hererák fokozott kockázatával járhat együtt.

A ftalátoknak való kitettség összefügghet az alacsony spermaminőséggel, a gyermekkori asztmával és az idegrendszer fejlődési problémáival. Mérsékelt bizonyítékok állnak rendelkezésre arra vonatkozóan is, hogy a ftalátok növelhetik az alacsony születési súly, az endometriózis, az alacsony tesztoszteronszint, az ADHD, a 2-es típusú cukorbetegség, továbbá a mell- és méhrák kockázatát.

Érdemes tehát odafigyelnünk arra, hogy mit viselünk magunkon!

Forrás: divany.hu

Kapcsolódó témák: #egészség | #ruha |