Csillagászat

Ugye nem felejtette el? Részleges napfogyatkozás lesz kedden!

Győr+ Időkép
2022.10.25. 06:20

A déli órákban az egész ország területéről látható lesz a ritka jelenség, már amennyiben az időjárás is engedi.

Korábban már portálunk is beszámolt róla, hogy október 25-én a déli órákban részleges napfogyatkozás lesz, mely hazánkból is megfigyelhető lehet.

A feltételes mód viszont jelen esetben fontos, mivel az időjárás nagyban befolyásolhatja a megfigyelését. Budapestről nézve 11 óra 18 perckor lép be a Hold a Nap elé. A legnagyobb fázisát, amikor a Hold a Nap egyharmadát takarja el, 12 óra 25 perckor éri el, majd 13 óra 33 perckor lép ki teljesen a napkorong elől égi kísérőnk. A jelenlegi számítások szerint ebben az időszakban az ország nagy részén felhős idő várható, mely megnehezíti, sok helyen pedig ellehetetleníti, hogy részese lehessünk ennek a csillagászati jelenségnek. Helyenként kisebb eső, zápor is előfordulhat.

Hol lehet a legjobb esélyünk a részleges napfogyatkozás megfigyelésére?

A jelenlegi számítások szerint holnap napközben északnyugat felől elkezd felszakadozni a felhőzet, így a részleges napfogyatkozás időtartama alatt az északnyugati országrészben oszolhatnak úgy fel a felhők, hogy megfigyelhessük a jelenséget. Elsősorban Sopron és Mosonmagyaróvár térsége lehet a legjobb helyszín, de szerencsésebb esetben a Kőszeg-Győr vonal mentén is jó eséllyel pályázhatunk arra, hogy részesei lehessünk a részleges napfogyatkozásnak. Máshol viszont sajnos nagy eséllyel még gyakran takarhatják felhők a napot az esemény során, illetve teljesen borult tájegységekre is számítani kell.

Forrás: Időkép

Kapcsolódó témák: #csillagászat | #Napfogyatkozás |